Frank Sachnowitz

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Barndomshjemmet: Sveins gate 15
Foto: Morten Bakkeli (2010)

Frank Sachnowitz (født 8. februar 1925 i Larvik, død 17. eller 19. august 1943 i Natzweiler-Struthof) var et norsk offer for Holocaust og én av 86 jødiske menn og kvinner som ble myrdet for det formålet å komme i skjelettsamlingen til August Hirt. Han var direktør ved anatomisk institutt ved Reichsuniversität Straßburg. Hirt var en sentral forsker i det nazifiserte og kvasivitenskapelige raseforskningsinstituttet Ahnenerbe (Slektsarven). Det var direkte underlagt SS-sjefen Heinrich Himmler. Fra tidligere av hadde det anatomiske instituttet hodeskaller fra flere folkeslag, men ingen jøder.

Liv og død

Frank Sachnowitz ble født i Larvik som sønn av Israel og Sara Sachnowitz. Den 16. oktober 1939 døde moren, som opprinnelig kom fra Riga. Etter Tysklands invasjon av Norge i april 1940 ble livet til den jødiske familien stadig vanskeligere. Franks eldre brødre, Martin, Elias og Samuel, ble arrestert og løslatt etter å ha blitt torturert.

Natten til 26. oktober 1942 ble han av lensmannen i Stokke og dennes mannskaper arrestert sammen med sin far og fire brødre på gården Gjein, som fungerte som som retrettsted. Alle ble internert i Berg interneringsleir nær Tønsberg og til slutt ført til Oslo. Derfra ble Frank Sachnowitz, faren, brødrene og søsteren Marie 26. november deportert med fangeskipet D/S «Donau» (1929) til Stettin og sammen med 525 andre norske jøder transportert i kvegvogner til konsentrasjonsleiren Auschwitz.

Etter utvelgelse ble Frank Sachnowitz og brødrene delt inn til tvangsarbeid i konsentrasjonsleiren Buna-Monowitz. Ytterligere 181 menn fra transporten ble sendt til denne leiren.

Faren, Israel, og søsteren Marie, ble sammen med 344 andre jøder myrdet i gasskammeret med det samme.

Med fangeskipet M/S «Gotenland»s andre transport fra Norge ble søstrene Rita og Frida, som hadde forblitt i landet, deportert til konsentrasjonsleiren Auschwitz og gasset ihjel øyeblikkelig etter ankomst.

På grunn av kroppssvakhet ble Frank Sachnowitz overført til fangesykebygningen Buna i Auschwitz 6. mai og deportert til konsentrasjonsleiren Natzweiler-Struthof 30. juli 1943. Der ble han myrdet i gasskammeret 17. eller 19. august for å komme i den planlagte skjelettsamlingen til August Hirt.

En del av de bevarte likdelene ble under befrielsen av Elsass funnet i anatomikjelleren til Reichsuniversität Straßburg og begravet på det jødiske gravstedet i Straßburg. Ved hjelp av likenes fangenumre, som var nedtegnet av anatomiassistent Henry Henrypierre, ble alle 86 ofrene identifisert. Nummeret 79238 kunne med dette tilordnes Frank Sachnowitz. Broren, Herman Sachnowitz, var den eneste i familien som overlevde Holocaust og døde i 1978 i Oslo.

Kilder


Snublesteiner Gml. Drammensvei Stabekk.JPG Frank Sachnowitz inngår i Snublesteinprosjektet på Lokalhistoriewiki og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.