Frederik Sørvig

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Jakten «Polarstjernen», malt av Sørvig. Fartøyet med full seilføring i rom sjø og sett fra langsiden og fra akter. Norsk flagg med sildesalaten i mast og en blå vimpel.

Frederik Martin Sørvig (født 1. januar 1823 i Bergen, død 29. desember 1892 samme sted) var en teater- og skutemaler.

Sørvig gikk i malerlære og gikk på søndagsundervisningen i tegning for håndverksvenner. Her ble talentet hans oppdaget av landskapsmaler Hans Leganger Reusch som hjalp ham til å få stipend til videre kunstutdannelse. Hans far stoppet imidlertid hans videre kunstnerutdannelse og Sørvig fikk i 1847 borgerskap i Bergen som malermester.

Han ble 5. desember 1850 gift med Anne Marie Rasmusen Bratland (f. 1824 i Bergen) i Nykirken i Bergen.

I 1852 ble han imidlertid ansatt som teatermaler ved Det norske Theater i Bergen, og teateret ga ham økonomisk støtte til å følge kurs i perspektivtegning og til en studiereise til Dresden.

Fra midten av 1850-årene malte han også skutemalerier og skaffet seg slik en ekstrainntekt. Han malte hovedsakelig i gouache (dekkende vannfarger) og motivene var fartøyer og skipsfart i Bergensområdet, herunder også utenlandske fartøyer.

Særlig framstillingen av skutenes seil viser Sørvigs skarpeskygger og bildene har en kjølig atmosfære. Han hadde en sikker sans for proporsjoner og de maritime detaljene, og kan regnes som en av våre fremste skutemalere.

Allerede i folketellingen 1865 er han oppført som malermester og enkemann med en sønn, Knud Oluf Bratland Sørvig (f. 1852). Han må ha hatt det vanskelig økonomisk i sine siste år, da han ved folketellingen i 1891, gjennomført snaut to år før han døde, var registert som enkemann og «Lem af Fattighuset» ved Bergens Arbeidsanstalt i Allehelgensgade 3 i Bergen.

Representert

Sørviks bilder henger i:

Se også

Kilder