Gamle ridehus

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Gamle ridehus
Foto: Vidar Iversen (2014).

Gamle ridehus, eller Det gamle ridehus er Akershus festnings bygning nr 43 og ble oppført som ridehus/ekserserhus i empire i monumentale former i 1828 etter tegninger av ingeniørkaptein Michael Smith Arentz (1794-1853). Bygningen ligger parallelt med Nye ridehus, bygning nr. 44, oppført i 1900.

Gamle ridehus er oppført med bærende teglsteinskonstruksjon, pusset og malt, med utvendig valmtak av tegl som understøttes av en frittbærende, spissbuet hvelvkonstruksjon på innsiden. Under en del av bygningen er det kjeller av betong og bygningen er dels fundamentert på fjell og dels på tømmerflåter på leire.

Hovedinngangen er midt på østfasaden og over denne er en støpt jernplate med Carl Johans kronete monogram og «1828». I tillegg her bygningen tre store tofløyede labankporter (porter laget av stående plank tett i tett, bundet sammen med en horisontal plank oppe og nede, og stivet av med en skråplank).

Fra 1978 til 2003 ble bygningen disponert av Riksteateret og ble før innflyttingen refundamentert og ominnredet/bygget om, blant annet med garderober og tekniske rom i kjelleren, og labankportene ble skiftet ut.

Etter større innvendige ombygginger og moderniseringer i årene 2005 til 2007 har begge ridehusene blitt disponert av Forsvarets stabsmusikkorps, og i Gamle ridehus er korpsets faste konsertscene, og med øvingslokaler i Nye ridehus.

Kilder


Koordinater: 59.90723° N 10.74048° Ø