Generasjon Utøya
Generasjon Utøya er en dokumentarfilm fra 2021 om fire Utøya-overlevere. De overlevde det verste terrorangrepet i Norge siden andre verdenskrig, som ble planlagt og utført av den høyreekstreme Anders Behring Breivik. To av Norges mest erfarne og prisbelønte dokumentarister; filmskaper og smølaværing Aslaug Holm og Sigve Endresen har regissert filmen på 1 t. 40 min. Filmen hadde premiere 3. mars 2021 under Human International Documentary Film Festival, der den også ble tildelt hovedprisen i det norske konkurranseprogrammet. Filmen er produsent av Fenris Film og distribueres av Euforia.
Regissørene har fulgt fire unge kvinner som alle overlevde terrorangrepene på Utøya i 2011 fram til seint i 2020. Disse kvinnene har valgt å fortsette sitt sterke politiske engasjement. De nekter å la seg skyte til taushet og representerer en generasjon politikere som tør å drømme om og kjempe for en bedre framtid. De unge politikerne opplevde å bli dødelig såra, eller de så sine venner og kjæreste bli drept. Felles for dem alle er at de er tvunget til å bearbeide det som skjedde, og har valgt å jobbe aktivt videre for det de tror på. De kjemper videre ikke bare på vegne av seg selv, men på vegne av en hel ungdomsgenerasjon, samtidig som de gir håp til et helt land og folk.
De fire kvinnene er: Ina Libak, Kamzy Gunaratnam, Line Hoem og Renate Tårnes.
Ina Libak
Under terrorangrepet mot Utøya ble tidligere AUF-leder Ina Libak skutt fire ganger og alvorlig skada. Libak synes selv det har vært lite oppmerksomhet knytta til at Arbeiderpartiet har mista en hel generasjon unge politikere.
Hendelsen ga hele arbeiderbevegelsen mange dype sår. Mange som kunne hatt både sentrale roller og ansvar nå er borte. Ekstremt mange er påvirka av hendelsen og hele bevegelsen var lenge i sorg etter Utøya. Overlevere og pårørende fikk traumer og hadde det veldig vondt. Også blant de overlevende mista vi mange som ikke orker å drive med politikk lenger, og det har vært lite fokus på hvor mye det som skjedde på Utøya virkelig påvirka hele arbeiderbevegelsen.
Kamzy Gunaratnam
Oslos varaordfører, Kamzy Gunaratnam (33) var sentralstyremedlem i AUF. Hun redda seg ved å legge på svøm over til land. Nå brenner hun for å skape et samfunn som forhindrer at det samme skjer igjen, blant annet som varaordfører i Oslo, og som en av kandidatene til Stortinget ved valget høsten 2021.
Line Hoem
Den tredje medvirkende, er Line Hoem. Hun var tidligere varaordfører i Kristiansund, og er nå gruppeleder for Arbeiderpartiet i fylkestinget i Møre og Romsdal. Hun har vært åpen på at hun har slitt psykisk etter terrorhandlingen på Utøya, men vært i en positiv prosess over mange år, og er nå sterkere enn noen gang.
Renate Tårnes
Også Renate Tårnes ble sterkt ramma under Utøya-terroren. Hun sto bare ti meter fra kjæresten da han ble skutt på kloss hold, før hun selv også ble skutt mot, men uten å bli fysisk skada. Et av de desidert sterkeste øyeblikkene under rettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett, var da nødsamtalen til Renate Tårnes ble avspilt. I dag er Tårnes rådgiver i informasjonsavdelingen til Fagforbundet.
Sagt om filmen
Generasjon Utøya er både et viktig vitnesbyrd og et retorisk skarpt innlegg i debatten om ytringsansvar.[1] | ||
Priser og utmerkelser
- 2021 - Generasjon Utøya vant hovedprisen i det norske konkurranseprogrammet på HUMAN International Documentary Film Festival.
Referanser
Kilder og litteratur
- Holm, Aslaug og Sigve Endresen: Generasjon Utøya. Dokumentar. 2021.
- Generasjon Utøya kan nå forhåndsleies.
- Humanfilm. Årets prisvinner 2021.
- Iversen, Gunnar: Human 2021: Mellom tradisjon og innovasjon. Gunnar Iversen er imponert over de nye norske dokumentarene som kjemper om pris på Human-festivalen denne uken. «Generasjon Utøya» er kanskje den filmen som imponerer mest.» rushprint.no, 1. mars 2021. Besøkt 11.03.2021.
- Pedersen, Bernt Erik: Ny Utøya-dokumentar får festivalpremiere i mars. Dagsavisen, 26/01/2021. Besøkt 11.03.2021.
- Åbergsjord, Ingrid: Filmanmeldelse: «Generasjon Utøya» reiser seg som en rasende langfinger mot Sylvi Listhaug og Frp. Aftenposten.no, 3. mars 2021. Besøkt 11.03.2021.