Gleditsch-prosjektet

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Gleditsch-prosjektets logo. Kreditt: Natasha Alijeva

Gleditsch-prosjektet startet opp som "Feministisk julekalender" i 2020. Ordfører i Kristiansand, Jan Oddvar Skisland (Ap), stod for den høytidelige åpningen som fant sted på Rådhuskvartalet i Kristiansand tirsdag 1. desember 2020. Feministisk julekalender 2020 ble laget med støtte fra Cultiva og var en del av Julebyen Kristiansand som Kvadratutforeningen står bak. Kvinnene bak kalenderen er Birgitte Kleivset, Neda Blakstad, Natasha Alijeva og Maren Garmann Launes.

Bakgrunn

Etter inspirasjon fra Ulla Meyers bok "150 kvinneportretter" og Kvinnehistorisk natt, som arrangeres i mange byer natt til 8. mars, tok Maren Garmann Launes initiativet til "Feministisk julekalender" i 2020.

Sørlandet har fostret flere markante kvinner som har trosset fordommer, flyttet barrierer, knust glasstak og endret verden på en måte som gjør at de fortjener å bli husket. Bak hver luke i kalenderen skjuler det seg en kvinne som har satt tydelige og viktige spor i norsk historie, men som likevel står i fare for å bli glemt.

Prosjektet valgte ut 24 bemerkelsesverdige sørlendinger hvis kunstneriske, politiske, økonomiske, sosiale og akademiske bidrag har vært uvurderlige, men som på tross av dette er relativt ukjente. Initiativtakerne ville si navnene deres høyt, og før julen ringes inn ønsket de at alle skulle vite hvem disse kvinnen var.

Portretter og korte historier om de aktuelle kvinnene fant en bak lukene i den den to og en halv meter høye og tre meter brede julekalenderen på Rådhuskvartalet i Kristiansand. Den fysiske kalenderen ble laget i resirkulert tre og laget av Wayback, i tillegg fant man kalenderen virtuelt både på Facebook og på Instagram.

I tillegg preget disse portretterte kvinnene bybildet. Det ble valgt ut 24 vegger der portrettene ble settes opp. Disse utgjorde til sammen en juleturløype som de håpet alle i Kristiansand kunne glede seg over. Alle portrettene i kalenderen ble utformet av gatekunstnerne Gunn Teppen og Sara Afsharipour.

Ordførerens ord om prosjektet

Når historien i stor grad har blitt fortalt av menn, om menn, for menn og med menn, er det veldig fint at en mann får være med å åpne en kalender laget av og med dyktige kvinner, om "glemte" men bemerkelsesverdige kvinner.

For vi står sammen om å løfte kvinner opp og frem, det er et felles ansvar vi har.

Feministisk julekalender er et kjempeinitiativ, som forteller historien om 24 kvinner som har fått altfor lite plass i historien, og som fortjener å bli kjent.

Jeg er derfor både stolt og ydmyk over å få lov til å åpne luke nummer 1 hvor Gerda Ring var første kvinne ut. Skuespilleren og teatersjefen som under andre verdenskrig ledet motstandsgruppa mot den tyske okkupasjonsmakten på Nationaltheateret. Ring var Ridder av første klasse av St. Olavs Orden, hun fikk Kongens fortjenstmedalje i gull og i 1981 ble hun tildelt Per Aabels Ærespris. Dette for å nevne noe.

Jeg ser virkelig frem til nedtellingen frem mot jul, og å lære mer om historien til 24 fremragende og bemerkelsesverdige kvinner fra sørlandet.

Referanser


Kilder og litteratur

  • Eikeland, Torgeir: Åpnet første luke i Feministisk Julekalender. 24 sterke sørlandskvinner. Fædrelandsvennen, torsdag 3. desember 2020, forsiden og s. 23. Digital versjonNettbiblioteket.
  • «Viktige sørlandskvinner vises fram i julekalender.» Maren Garmann Launes snakker om Feministisk julekalender, Fern Sunde, O, jul med din glede og Julebyen Kristiansand under åpningen av luke 4 på NRK Sørlandet. Innslaget er fra ca. 1:02:40-1:07:27. Besøkt 19.12.2022.
Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!