Godvakker-Maren

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Eva Sletto spilte tittelrollen.
Foto: Oslo Museum (1935).

Godvakker-Maren er en spillefilm fra 1940, med regi av Knut Hergel som også sto for manus sammen med Alf Sommer og Einar Tveito, basert på Oskar Braatens Bak høkerens disk og Godvakker-Maren. Den hadde premiere 31. oktober 1940.

Eva Sletto hadde tittelrollen, og både Sommer og Tveito hadde også roller i filmen. Tveito skrev også teksten til sangen Byen vår som var med i filmen.

Innspillingssteder

Utendørsopptakene ble foretatt i Oslo og omegn. Innendørsopptakene ble gjort i Teatersalen i Bøndernes hus i Oslo.

Handling

Maren og Inga er to jenter fra landet som kommer til Oslo og får arbeid i Andresens kolonialbutikk i Sandakerveien. Her blir de to godt likt av alle, ikke minst Maren som er vakker og arbeidsom, og butikken får en oppblomstring etter å ha ligget nede. Om kvelden går jentene på dans og de er meget omsvermet. Men Inga kommer i «ulykka» og får et barn med konstabel Sigurd, men dør like etter fødselen av tuberkulose. Maren tar seg da av barnet, mens livet går videre sin vante gang.

Ansvaret for det lille barnet tar imidlertid all ledig tid for Maren som ikke langer kan gå ut på dans. Dessuten venter hun på kjæresten Even fra hjembygda. Men Even lar vente på seg, og kveldene blir lange og ensomme der hun sitter alene på kammerset. Og særlig etter at Matea, kolonialhandlerens kone som hun hadde blitt god venn med døde, føler Maren seg mer og mer ensom og forlatt. I blant tar hun derfor imot besøk av Sigurd, og det er nettopp en slik kveld at Even uventet dukker opp. Han misforstår den uskyldige sitasjonen og vil ikke ha mer med Maren å gjøre.

Noe senere begynner helsa til Andresen å skrante, og mens han er syk kommer familien hans og begynner å ta seg til rette, mens de åpenlyt gleder seg til arven. Men det viser seg etter at han er død at alt er testamentert til Maren. I mellomtiden har Even fått vite at det bare var alminnelig vennskap mellom Maren og Sigurd, blir alt godt mellom dem.

Rolleliste

Eksterne lenker