Gråbeingårdene

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Gråbeingårdene i Jens Bjelkes gate 14-18.
Foto: Helge Høifødt (2009)
De samme gårdene rundt 90 år tidligere.
Foto: Anders Beer Wilse (ca. 1920)

Gråbeingårdene er et kompleks av leiegårder på Tøyen/Sofienberg i Oslo, oppført 18911894. Navnet kommer fra byggherren, murmester Ole Andreas Olsen, som gikk under kallenavnet «Gråbein». Bygningene er kjent for sitt arkitektoniske uttrykk, men også gjennom Oskar Braatens skildring i Ulvehiet.

De opprinnelige gråbeingårdene er:

Disse ble tegna av Rudolf Haeselich. Stilen er eklektisk historisme, med preg av senklassisisme og industriarkitektur. Fasadene er i upussa rød tegl. Flere av bygningene har prefabrikerte ståltrapper; spesielt utmerker trappa i Siebkes gate 6, oppgang 2 seg. Bygningene ble renovert i 1980-åra til «30-års standard». Mellom bygningene er det opparbeida felles gårdsrom som ute- og lekeareal.

Navnet gråbeingårder ble også tatt i bruk om et annet boligkompleks i området. Dette er ikke regna med i bevaringsområdet «Gråbeingårdene», men navnet er mye brukt. Det er en av disse gårdene, Urtegata 36, som blir beskrevet av Oskar Braaten. Tøyengata 38 ligger en museumsleilighet der det opprinnelige interiøret er bevart. Bygningene ble oppført mellom 1870 og 1900 med noe forskjellige stiluttrykk og av forskjellige arkitekter, men inngår i et helhetlig kompleks.

Kilder


Koordinater: 59.91862° N 10.76506° Ø