Elopak

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk


Elopak AS, Grevegården 24 på Stabekk i Bærum, er en industribedrift, internasjonal leverandør av emballasjesystemer for ferske og flytende næringsmidler.

AS Elopak Ltd. (European Licensee Of Pure-Pak) ble etablert i Oslo av C. A. Johansen & Co og J.L. Tiedemanns Tobaksfabrik, senere Ferd AS, i 1957. Selskapet inngikk avtale med amerikanske Ex-Cell-O Corp. om salgsrettigheter og lisensproduksjon av Pure-Pak-kartongene i Europa, og åpnet sin første fabrikk på Spikkestad i Røyken 22. november 1957.

Asker Meieri var først i Norge med å selge melk i pappkartonger, 5. februar 1958. Emballasjeløsningen erstattet datidens melkeflasker i glass. Selv om utsalgsprisen for «pappmelk» var dyrere, ble Pure-Pak en stor suksess. Det kom kunder helt fra Oslo til Asker for å kjøpe melk i papp.

Selskapet økte gradvis sine internasjonale aktiviteter, og i 1987 kjøpte Elopak Ex-Cell-O's emballasjedivisjon, og fikk eksklusive globale rettigheter til Pure-Pak- systemet. Samarbeidsselskaper ble etablert i en rekke land. Elopak flyttet hovedkontoret til Stabekk og samlet forsknings- og utviklingsvirksomheten i Elopak Technology Center på Spikkestad i 2000.

Elopaks produktportefølje er blitt utvidet gjennom introduksjon av en gassbarriere i kartongen, laget av polymer/plast, som alternativ til aluminiumsfolie for oksygensensitive produkter. Selskapet har 16 fabrikker for produksjon av kartonger, materialhåndteringsutstyr og fyllemaskiner. Produktene selges gjennom 42 kontorer til over 100 land. Elopak ledes av konsernsjef Niels Petter Wright, hadde 1979 ansatte, hvorav 169 i Norge, og omsatte for 5 mrd. kr i 2006.


Koordinater: 59.9083948° N 10.5952839° Ø

Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Elopak er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.