Grip kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bebyggelsen på Grip. Øyene er fraflytta, men er et attraktivt turistmål på sommeren.
Foto: Arnfinn Kjelland (2005)
Det tidligere kommunehuset på Grip, opprinnelig væreierens hus.
Foto: Chris Nyborg (2017).

Grip kommune var en øykommune på Nordmøre, omkring halvannen mil fra Kristiansund. Den ble utskilt fra Frei kommune i 1897. Da den i 1964 ble innlemma i Kristiansund kommune, var Grip landets minste kommune både etter areal og folketall, med henholdsvis en halv km² og 104 innbyggere. Kommunen besto at et åttitalls øyer og holmer, med befolkninga konsentrert på Gripholmen samt en fyrvokterbolig på Bratthårskollen. De siste fastboende flytta fra Grip i 1974.

Da formannskapslovene førte til opprettelse av kommuner i 1837 var Grip et eget sogn, og kunne dermed ha blitt egen kommune. Men øyene var eid av forskjellige væreiere, så lokalbefolkninga hadde stort sett ikke stemmerett ettersom den var knytta til eiendom, borgerskap, inntekt eller embeter. I 1898 ble stemmeretten utvidet til alle menn, og det var i den forbindelse at Grip kunne nå gjennom med kravet om egen kommune i 1897. I 1909 tok kommunen opp offentlig lån og kjøpte øyene.

Kommunenavnet er det samme som fellesnavnet for øyene, og kommer trolig fra grípa, som betyr «gripe» eller «ta». Den vanlige tolkningen er at det skal bety «stedet hvor de fanger fisk».

Se også

Kilder

Koordinater: 63.2194684° N 7.5933349° Ø