Grua kvinneforening

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Grua kvinneforening utenfor Frogner kirke en gang før krigen. På besøk hos fru Jørgensen, kona til tidligere stasjonsmester på Grua, senere på Frogner stasjon. Eier: Randsfjordmuseet (OAHF-00358)

Grua kirkeforeningGrua i Lunner kommune ble stiftet i 1913. Fra 1955 kalles foreningen Grua kirkeforening. Kvinneforeningen var etablert med det formål å samle penger og jobbe for å få kapell på Grua. På den tiden sognet befolkningen på Grua til Lunner kirke, men ønsket egen kirkegård og kapell.

I 1922 tok Lunner kommune initiativ til å anlegge en kirkegård på Grua. Lunner kommune kjøpte en parsell av Kristen G. Grua og anskaffet en kirkeklokke som skulle henge i en meget enkel bygning.

Sofie Gustavsen Frogner og Anna Oulie, som begge var aktive i Grua kvinneforening, tok affære og kontakte sogneprest Stabell. De mente det var behov for både et kapell og en kirkegård på Grua. Sognepresten og de to kvinnene ble enige om å invitere til et møte på Grua bedehus 26. februar 1922. Folk møtte tallrike frem, var enige om at det skulle bygges et kapell og samme kveld ble en byggekomite valgt. Grua kvinneforening ble sentral i innsamlingsaksjonen som fulgte etter møtet. Kvinneforeningen hadde lenge samlet inn penger, og hadde allerede 4.328,- kroner på bok.

Pengene strømmet inn fra enkeltpersoner og foreninger. En av de som engasjerte seg sterkt i byggingen av kirka var bergverksdirektør Henrik Kristian BorchgrevinkHadeland Bergverk på Grua.

Grua kapell, som i dag heter Grua kirke ble innviet 21. desember 1924. Det var da bygget ei langkirke i tømmer med plass til 210 personer, tegnet av arkitekt Alfred Christian Dahl. Grua kvinneforening fortsatte å engasjere seg i kapellet og samlet heretter inn penger til utstyr. I foreningens formål står det at de skulle arbeide til beste for Grua kapell og andre gode formål innen kretsen.

Foreningens siste møte var i september 1969, men det var lite aktivitet fra 1967.

Formenn fra 1935 til 1969

Formennene er nevnt i den rekkefølgen de har fungert: Gina Grua, Ragna Sandin, Olga Bernhardsen, Inger Bekken, Anna Oulie, Emma Tveitbråten, Jenny Holter, Sofie Holter, Karen Lund, Margit Olsen, Anna Oulie, pastor Skjerve, Hulda Torp, Anna Synnøve Gaustad, Olaug Ekern og Bernt C. Lange.

Kilder og litteratur

  • Opplandsarkivet avd. Randsfjordmuseet OAHF-00358 Grua kvinneforening. Se oppføring i Arkivportalen
  • "Grua kirke", ajourført av Marie A. Kleven 6.12.2004. Se Grua kirke