Grubbegata (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Grubbegata»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Dette fotografiet fra 2006 viser Grubbegata ved Regjeringskvartalet, sett i retning Grensen. Einar Gerhardsens plass i midten, Høyblokka til høyre for bildekanten.
Bildet viser øvre del av Grubbegata, ved Fredensborgveien, sett i retning sentrum. Bak ses OBOS' hovedkontor ved Hammersborg torg.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012).

Grubbegata er en gate i sentrum av Oslo. Den går fra Grensen via Regjeringskvartalet til Fredensborgveien ved Krist kirkegård. Den er tilstøtende til Grubbebakken, Høyesteretts plass, Einar Gerhardsens plass, Hospitalgata og Hammersborg torg, og er nokså parallell med Møllergata i nesten hele sin lengde. Grubbegata var tidligere hovedferdselsåren fra sentrum av Christiania til Hammersborg, og må ha blitt anlagt på 1600-tallet eller 1700-tallet.

Gata er oppkalt etter kjøpmann Ulrik Grubbe som bodde i området på 1700-tallet. Slike oppkallinger etter personer i gatenavn er for øvrig uvanlig for så gamle gater som dette.

Opprinnelig endte Grubbegata ved Hospitalgata (der Hovedbrannstasjonen ligger i dag), men i forbindelse med saneringer av Hammersborg i mellomkrigstiden ble gata ført videre. Videreføringen til Fredensborgveien ble fullført 1945-46. Dette førte til at Krist kirkegård ble delt, og den nederste delen av kirkegården (altså delen øst for Grubbegata) ble omgjort til park (Kristparken) midt på 1960-tallet.

Bygningen i Grubbegata 1 (oppført etter en arkitektkonkurranse i 1936, i funksjonalisme, ark Ove Bang, 1937-40) ble bygget som Oslo tinghus, men er i dag en del av Regjeringskvartalet.

Terrorbomben 22. juli 2011 gikk av ved Høyblokka i Regjeringskvartalet, ved Grubbegata og Einar Gerhardsens plass. Grubbegata har derfor vært stengt gjennom Regjeringskvartalet siden. Fra 2006 hadde det vært ført diskusjoner mellom Staten og Oslo kommune om permanent stengning av Grubbegata mellom Arne Garborgs plass og Høyesteretts plass, men saken var ikke avklart før 22. juli-terroren inntraff.

Galleri

Kilder og referanser


Koordinater: 59.9154353° N 10.7467918° Ø