Grytøya

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Grytøy»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Fjellene på Grytøya, med Karlotbrygga i Harstad i forgrunnen.
Foto: Oddvar Heløe (1990).

Grytøya (nordsamisk Rivttek) er ei øy i Harstad kommune, nord for Hinnøya og omgitt av Toppsundet, Kvernsundet, Andfjorden og Vågsfjorden. Den har et areal på 107,57 kvadratkilometer, og rundt 450 innbyggere (2012). Høyeste punkt er Nona på 1013 moh.

Fram til 1964 tilhørte omkring to tredjedeler av øya Trondenes kommune, mens den nordlige tredjedelen tilhørte Bjarkøy kommune. Trondenes ble i 1964 del av Harstad kommune. Øya var delt mellom to kommuner fram til 2013, da kommunene Bjarkøy og Harstad ble slått sammen til dagens Harstad.

De største befolkningssentrene på øya er fiskeværet Grøtavær og bygdene Bessebostad og Fenes. Det er to kirker på øya, Lundenes kirke og Grøtavær kirke (tidligere Grøtavær kapell). Øya har bilferjesamband med Stornes på Hinnøya fra Bjørnrå, og ferjesamband til Sandsøya og Bjarkøya fra Fenes. Ferjesambandet fra Fenes skal etter planen erstattes av Bjarkøyforbindelsen i 2018, og øya får da fast vegsamband gjennom en undersjøisk tunnel til Bjarkøya og over fire bruer til Sandsøya.

I 1972 inntraff Grytøya-ulykka, der 17 mennesker omkom fra en Twin Otter på vei fra Bardufoss til Stokmarknes styrta i fjellet Litjetussen.

Grytøy bygdetun ligger på Lundenes, og er en del av Sør-Troms museum. På Fenes finner man Trykkerimuseet i bygningen til den tidligere Fenes folkeskole.

Navnet er knytta til norrønt grjót, som betyr 'stein'. Øya ble tidligere også kalt Sónestad. Navneformen Grytøy er mye brukt lokalt, men er avslått som navneform.

Litteratur og kilder

Koordinater: 68.9221695° N 16.4628583° Ø