Stokmarknes

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Stokmarknes er et tettsted og administrasjonssenteret i Hadsel kommune i Nordland. Per 1. januar 2016 var det 3336 innbyggere i tettstedet, av totalt omkring 8000 i kommunen. Stokmarknes ligger på nordøstsida av Hadseløya og på Børøya, som er forbundet med bru over Børøysundet. Beliggenheten ved fylkesveg 82 (Nordland) og Stokmarknes lufthavn, Skagen, samt det at Stokmarknes er anløpssted for Hurtigruta, betyr at det et viktig kommunikasjonsknutepunkt.

I 1776 fikk Stokmarknes status som priviligert handelssted, og mellom 1851 og 1939 ble det holdt årlige markeder der. Hurtigruta har ikke bare anløpssted i Stokmarknes, den har også sitt fødested der. Det var nemlig her Richard With grunnla Vesteraalens Dampskibsselskab, som starta Hurtigruta, i 1881. I dag finner vi Hurtigrutemuseet med skipet M/S «Finnmarken» her, samt kulturhuset Hurtigrutens Hus med kino, bibliotek og andre tilbud. Da stedet fikk dampskipskai i 1890-åra var det som et av de første stedene i Nord-Norge sammen med Svolvær; Bodø, Tromsø og Hammerfest var senere ute. I folketellinga 1900 ble Stokmarknes for første gang definert som et tettsted, med 273 innbyggere. Folketallet har siden økt, også i perioder hvor folketallet i Hadsel kommune totalt sett har gått ned. I 2000 bestemte Hadsels kommunestyre at Stokmarknes fikk bystatus.

Av næringsveier står særlig næringsmiddelindustrien sterkt i tettestedet, med bedrifter som fiskeforprodusenten Skretting A/S og Nordlaks Produkter. Det er også en del verksteds- og trevareindustri.

Vesteraalens Avis' gis ut fra Stokmarknes. Nord Universitet - Vesterålen og Nordlandssykehuset Vesterålen holder også til i tettstedet.

Det nordsamiske navnet på stedet er Njárga; dette er per 2018 ikke formelt vurdert for godkjenning.

Litteratur og kilder

Koordinater: 68.5656021° N 14.906088° Ø