Gullfjellet (film)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Drammens Tidende 9. april 1941: utsnitt av redaksjonell omtale av den kommende premieren på Gullfjellet.

Gullfjellet er en spillefilm fra 1941 i sjangeren folkekomedie. Regien var ved Rasmus Breistein, som også hadde skrevet manuset, basert på skuespillet Guldfjeldet av Ove Arthur Ansteinsson fra 1927. Filmen hadde premiere 14. april 1941.

Jens Gunderssen, Eva Sletto og Ottar Wicklund hadde sentrale roller i filmen, som de tre eneste som holdt hodet kaldt i gullfeberen.

Handling

Den fattige bygutten Rolf Rønne kommer tl storgården Benningstad på Hedemark, og får gårdsarbeid der. Han treffer en dag den fule Jørgen Krullerstugun og sier for spøk at han har funnet gull i Kråkberget, som ligger på Hans Benningstads eiendom. Jørgen gjør sine undersøkelser i Kråkberget og finner kråkesølv, og tar det for gull. Om natten tar han med seg store mengder stein hjem til den lille plasseen sin og fyller stue og kammers.

Ryktene brer seg fort og kjøpebudene begynner å strømme inn til grunneieren Hans Bennigstad. Han vil imidlertid ikke selge, men gir etter når gullfunnet blir slått stort opp i avisene, og hans sambygdinger kommer med banksjef og advokat og vil danne millionselskap. Dette blir gjort, og Hans blir generaldirektør for A/S Gullminen. Han slår stort på det, og kjøper bil, fine klær til kvinnfolkene og utstyr til hjemmet på det prektigste og lever nå herrens glade dager.

Hele bygda blir grepet av gullfeberen og flere av bøndene selger gårdene sine for å kjøpe gullmineaksjer. Bygda fester mens kornet råtner. Men tre unge mennesker holder hodet kaldt og holder seg utenfor det hele. Det er den fattige Rolf, den staute Randi, datteren på Benningstad og den trauste norsk-amerikaneren Nils Røst. Rolf er blitt glad i Randi som også har et godt øye til ham, men hun gir etter for morens påvirkning og forlover seg med Nils Røst som har tjent store penger i Amerika og nå har kjøpt den pene gården Solhaug. Men han skjønner snart at hele Randis kjærlighet går til Rolf, og han bestemmer seg for å reise over til Amerika igjen og gir hele gården med besetning, redskap og innbo til Randi og Rolf.

Mens gullfeberen raser på sitt sterkeste, reiser Kal Kanten drar til Oslo for å selge gullet til Norges Bank, men blir fortalt at det bare er gråstein. Nyheten slår ned som en bombe i det feststemte Benningstad når han dagen etter kommer tilbake midt i en livlig fest som brått blir stille.

Banken må innstille, og mange av bøndene går konkurs. Litt etter litt vender bøndene tilbake til jorda, som de aldri skulle ha forlatt.

Rolleliste

Eksterne lenker