Guttehjemmet August Herman Francke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Guttene stilt opp foran hjemmet i Kirkeveien.
Foto: Oslo Museum (1914/1915).
Bygningen i Kirkeveien 23
Foto: Oslo Museum (1914/1915).

Guttehjemmet August Herman Francke, senere Guttehjemmet August Herman Francke og dr Bernardo, også kalt Egede Nissens barnehjem, etter pastor Søren Christian Henrik Egede (Severus) Nissen som startet hjemmet og var den første bestyreren. Hjemmet lå i Kirkeveien 23-25B i Kristiania, en murgård fra 1897, med adresse 23B, og denne var oppført for barnehjemmet, tegnet av arkitekt Olaf Boye.

Egede Nissen

Egede Nissen kom fra stillingen som fungerende fengselslærer ved Oslo kretsfengsel og opplevde at barn helt ned i 10 årsalderen ble fengslet fordi familien var nødstilt. Han var hjemmets bestyrer i hele denne perioden og fortsatte i denne funksjonen da det flyttet til Bærum.

Navnet

Hjemmet hadde navn etter den tyske teologen og pedagogen August Hermann Francke (1663-1727), en av pietismens grunnleggere, og som grunnla blant annet Waisenhuset i Halle, som også dannet modell for waisenhusene i Norden. Etter hvert ble også ... og dr Bernardo lagt til guttehjemmets navn, da Egede Nissen ønsket å kombinere Franckes kasernemodell og strenge religiøse oppdragelse sammen med den irske legen og filantropen Thomas John Barnardos familiemodell og få dette fram i navnet.

Flytting til Bærum

Fra vinkelgården på Vøyen i forbindelse med feiringen av guttehjemmets 25. årsjubileum.

Utdypende artikkel: Wøyen guttehjem

Hjemmet ble etter hvert for lite, ut det ble utarbeidet planer for utvidelse, og dette skulle rundt 1915 finansieres av innsamlede midler. Men dyrtiden som følge av første verdenskrig satte en stopper for disse.

I tråd med Franckes ideologi så de seg om etter mer landlige omgivelser, og i 1917 ble Østre Wøien gård i Bærum kjøpt inn, og Vestre Wøien året etter. Disse hadde felles tun, og i 1918 flyttet hjemmet til den samlede Wøyen gård i Bærum og tok navnet Wøyen guttehjem, med da rom til mellom 80 og 100 gutter, fra førskolealder og fram til konfirmasjonen i 15 års alderen.

Kilder


Koordinater: 59.92496° N 10.70966° Ø