Høvik kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Høvik kirke er et landmerke ved Europavei 18 i Bærum.
Foto: Stig Rune Pedersen (2015)

Høvik kirke, Sandviksveien 11 på Høvik i Bærum kommune, er en korskirke i tegl med rundt 500 plasser, som ble innviet i 1898. Kirken ligger på en fjellknaus som i dag er gjennomskåret av Drammensveien (Europavei 18), og det er ikke kirkegård ved kirken.

Bakgrunn

Grunnsteinen til kirken ble nedlagt i 1895. Tomten ble stilt til disposisjon av grosserer Frithjof M. Plahte. Arkitekt for kirken var Henrik Nissen, og byggmester var Lorentz Christian Wagle. Den er i engelskinspirert nygotikk i rød teglstein levert av teglverket til Christiania Portland Cementfabrik i Slemmestad. Kirken ble innviet 31. mars 1898 av biskop Anton Christian Bang.

Tårnet står på korets nordside. Tårnfoten tjener som sakristi og har dør til koret. På korets østgavl er det en sirkulær blending med årstallet 1897, som er året da selve bygningen sto ferdig.

Det originale orgelet var bygget av Aug. Nielsen. I 1922 ble det erstattet av det nåværende orgel, bygget av J. H. Jørgensen. Kirkeklokkene er fra 1897 og er laget av C. Albert Bierling i Dresden.

Ved siden av kirken ble det i 1972 oppført et menighetshus som også tjener som filial for Bærum bibliotek.

Om 50-årsjubileet i 1948

Faksimile fra Aftenposten 30. mars 1948: Utsnitt av artikkel om 50-årsjubileet for Høvik kirke.

50-årsjubileet for Høvik kirke ble feiret med en festgudstjeneste 1. påskedag 1948 (søndag 28. mars). Til stede var blant andre biskop Eivind Berggrav. I sin morgenutgave 30. mars 1948 omtalte Aftenposten begivenheten (utdrag):

Østre Bærum opplevde 1. påskedag atter en stor kirkelig begivenhet, og igjen sto biskop, dr. Berggrav på prekestolen i Høvik kirke, som feiret sitt 50-årsjubileum. Alle sitteplasser i det vakre gudshus ble opptatte lenge før festgudstjenesten begynte, og til slutt var det stuvende fullt og mange kom ikke inn. Kirkens kor og alter var for anledningen vakkert smykket med blomster og nyutsprunget lauv. Ved preludiet tok sogneprest Christie, pastor Storesund, pastor Nygård og stiftskapellan Foss plass i koret, og fra kordøren holdt biskopen en kort lykkønskningstale til menigheten, i det han minnet om det ord som biskop, dr. Bang benyttet ved kirkens innvielse: “Guds bolig er hos menneskene.”

Etter festgudstjenesten var Bærum kommune vertskap for en jubileumsmiddag på Strand i Sandvika for rundt 60 inviterte gjester.

Galleri

Kilder

Koordinater: 59.8991° N 10.5770° Ø