Høyjord stavkirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Høyjord stavkirke fotografert sommeren 2013.

Høyjord stavkirke står i Høyjord i tidligere Andebu kommune og har navn etter gården den ble bygd ved. Det er den eneste bevarte stavkirken i Vestfold, og den sørligste i Norge. Kirken er fortsatt i bruk som menighetskirke. Ved kirken ligger Høyjord kirkegård.

Kirken er en enskipet midtmastkirke. Koret i kirken antas å være bygget ca. 1150 og skipet ca. 1275. Kirken hadde svalganger fram til 1689. Siste restaurering ble foretatt 1948-1953, ledet av arkitekt Otto Legaard Scheen.

Kirken er en av kun tre gjenværende midtmastkirker, de to andre er Nore stavkirke og Uvdal stavkirke, begge i Numedal. Midtmastkirker er stavkirker med en sentralt plassert midtmast som bærer en takrytter med spir og hvor takrytteren er et virkelig tårn og ikke bare et dekorativt innslag. I tillegg til den sentrale midtmasten har kirken 12 bærende staver.

Ved kirken står et minnesmerke over lokale falne fra andre verdenskrig. Blant disse er fenrik i Luftforsvaret, Rolf Isak Isaksen (1922-44), som falt i kamp over Nederland. Gravminnet hans finnes på selve kirkegården.

Kilder

Galleri

Koordinater: 59.36741° N 10.12088° Ø