Hadeland folkemuseum

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Museets inngang.
Foto: Anders Einar Hilden

Hadeland Folkemuseum er et friluftsmuseum i Gran kommuneHadeland. Det ligger på Tingelstadhøgda, i et vakkert kulturlandskap. Museet ble stifta i 1913 som regionalt museum for Hadeland, og er et av landets eldste friluftsmuseer. I 2004 ble det en del av Randsfjordmuseet.

Friluftsmuseet har i overkant av tretti bygninger fra området. De fleste er fra 1700- og 1800-tallet, og er innredet. Blant annet finner man en husmannsplass, et gardstun fra ca 1850, en bekkekvern, et fargeri, flere hovedbygninger fra gårder, et snekkerverksted, et mekanisk verksted og et veveri. Det er også permanente utstillinger og interiører fra 1950- og 1960-tallet. Magasinhallen er et åpent gjenstandsmagasin. På sommeren er det skiftende utstillinger i Arkivbygningen.

Ved museumsområdet ligger Tingelstad gamle kirke, en middelalderkirke fra cirka 1220 med originalt interiør, der det er omvisninger på sommeren og etter avtale.

Museet har museumsbutikk og kiosk. I sommersesongen er det kafe. Rundt på museumsområdet fins leker til barn som stylter, sjakk og rebusløp, samt lekeapparater og barkebåter ved bekken. Det er arrangementer og aktiviteter hele året. Se museets hjemmeside for program.

Randsfjordmuseet er med i Opplandsarkivet og ved Hadeland Folkemuseum fins over 650 privatarkiv, ca 500.000 fotografi i tillegg til lydsamling, filmsamling og notesamling. Privatarkivene er fra lokale bedrifter, organisasjoner, stiftelser og privatpersoner. Disse er i stor grad gitt i gave. I 2008 mottok museet arkivmateriale fra Tysklandsbrigadens veteranforening avd. Hadeland, i forbindelse med at denne organisasjonen ble lagt ned.

Eksterne lenker