Halvdan Magnus Hansen (1953–2003)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Halvdan Magnus Hansen.
Foto: Roy Olsen (1974)

Halvdan Magnus Hansen (født 7. juli 1953 i Larvik, død 19. september 2003) var forfatter. Hansen debuterte i 1998 med diktsamlingen Utan å ta metermålet fram. I 2000 ga han ut diktsamlingen Eg vandrar som kjentmann på jorda og en praktbok om fjellgarden Bakken i Lysefjorden. Han har også skrevet en bok med gamle historier fra stålverket.

Hansen ble ansatt som kulturkonsulent og bibliotekar i Forsand kommune i 1986, der han fikk ansvaret for å bygge opp den nye kulturetaten. Både bibliotek og museumssamling lå under hans ansvarsområde. Han hadde helt fra begynnelsen en spesiell interesse for historie og lokalhistorie i sine forskjellige former. Hansen var en god forteller som ga liv til de mange hendelser og personer som har levd langs Lysefjorden. Sammen med Njål Tjeltveit ga han ut reisehåndboka Lysefjorden, ei kulturhistorisk reise.

Hansen ivret for at kraftstasjonen og bostedene i Fløyrli skulle bli stående, som et minne om en bit arbeiderhistorie i en jordbrukskommune.

Arbeidet med å utgi bygdebøkene for Forsand sto sentralt blant hans oppgaver, og han var også leder og skriver for kultursogenemnda. Etter kongebesøket i Forsand i juni 2001 fikk han oppdraget med å lage tekstdelen til minneboka og albumet kommunen ønsket å gi alle sine innbyggere.

Ved omorganiseringen i 1990-årene gikk Hansen over i stillingen som miljø- og kulturvernleder, med ansvar for bibliotek, museum og lokalhistorie i tillegg til den miljørettede delen. Det siste store arbeidet fra hans hånd var å føre den nye kommuneplanen i pennen.

Bøker

  • 1998 – Utan å ta metermålet fram – diktsamling
  • 2000 – Eg vandra som kjentmann på jorda – diktsamling
  • 2000 – Bakken i Lysefjorden – sakprosa

Kilder og litteratur

Bakgrunnsstoff


Creative Commons License Denne artikkelen er heilt eller delvis basert på artikkelen «Halvdan Magnus Hansen» frå Nynorsk Wikipedia og kan kopierast, distribuerast og/eller endrast slik det er oppsett i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For ei liste over bidragsytarar til den opphavlege artikkelen, sjå endringshistorikk knytt til den opphavlege artikkelen. For ei liste over bidragsytarar til denne versjonen, sjå endringshistorikk knytt til denne sida.
Artikkelen bør gjennomgåast for å tilpasse innhald og vinkling til lokalhistoriewiki.no. Sjå Hjelp:Skilnader frå Wikipedia for meir informasjon.