Halvor Haneborg (1898–1999)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Halvor Haneborg (1898-1999)»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Aftenposten 28. mars 1978: utsnitt av omtale av Halvor Haneborg i forbindelse med hans 80-årsdag.
Halvor og Margaretha Haneborgs gravminne på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)

Halvor Haneborg (født 27. mars 1898 i Kristiania, død 2. mars 1999) var ingeniør og bilentusiast.

Han var sønn av fabrikkeier Anders Olai Haneborg (f. 1836) og Fredrikke Elisabeth født Lassen (f. 1854), og var gift med Margaretha (1910-2004). Han var oppkalt etter farfaren, gardbruker og ordfører Halvor Haneborg. Halvor Haneborg var født i Kristiania, men familien flyttet i 1900-åra til gården Frogstad i Fet. Etter endt ingeniørutdannelse fra England tilbrakte Haneborg flere år i USA, først ved Packard- og Hudson-fabrikkene i Detroit, og deretter som forskningsingeniør hos North East Electric i Rochester. Han kom tilbake til Norge i 1930, og ble da ansatt som driftsingeniør hos Kolberg & Caspary, der han arbeidet fram til 1949. I 1949 startet han, sammen med Rolf Fleischer, agenturfirmaet Haneborg & Fleischer, hvor han arbeidet resten av yrkeskarrièren.

I 1916 var Haneborg med på å starte Norsk Motorcycleklub. Han deltok også i etableringen av Norsk Veteranvognforbund, hvor han var formann de første fem årene.

I et intervju i Aftenposten 28. mars 1978, i forbindelse med hans 80-årsdag, ble årsaken til hans ungdommelighet berørt (utdrag):

Det må være all kjøringen i åpen bil og frisk luft som holder Dem så ungdommelig, Haneborg, forsøker vi oss. - Muligens, men ellers er jeg jo tilhenger også av annen mosjon enn den å bruke foten på gasspedalen. For eksempel det å gå, jeg går da til kontoret de fleste dager i uken.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker


Tree.ring.arp.jpg På Lokalhistoriewiki skriver vi artikler om hundreåringer. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bli med på denne dugnaden. Vi ønsker både bilder og tekst om personene.
Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten.