Haneborglia

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Haneborglia i Lørenskog er navnet på et område begrenset av Skårerødegården i vest, Haneborgåsen i nord, Grønlia i øst og Hovedbanen i sør. Navnet kommer fra gården Haneborg, gnr. 107, en nedlagt gård som lå nord for Fjellhamar kirke og hvor det nå kun er hovedbygningen som står igjen. Gården lå tidligere noe lenger mot nord – i nærheten av dagens Frithjof Nansens vei og Marka. Hovedbygningen dateres til tidlig 1800-tallet.

Opprinnelsen kan være ’’Hunaborg’’, lia der Raumerkongen Huni hadde en av sine forsvarsverker (borger) mot Viken i vest. Haneborgveien, som er en kommunal vei, strekker seg gjennom hele den sørlige delen av området. Veien ble anlagt som en følge av utparselleringene som skjøt fart på 20-tallet. Jernbanen og hovedveiene har bidratt mye til etterspørselen etter bolig- og næringstomter i denne nordlige delen av kommunen. Området består i 2008 stort sett av småhusbebyggelse. De første utparselleringer av boligeiendommer startet i 1906 med en rekke parseller, mens flere hundre eiendommer ble utparsellert fra 1921. Dette var stort sett store eiendommer som seinere er fortettet – såkalt eplehageutbygging. På mange av eiendommene ble det ført opp hytter som seinere ble erstattet med hus. Mange av hyttene var ikke annet enn skur og dårlige uthus. De første feltutbyggingene startet etter siste verdenskrig.


0230 Lorenskog komm.png Haneborglia er basert på en artikkel publisert i Lørenskog leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.