Hans von der Planitz
Hans Eduard Moritz Edler von der Planitz (født i 9. april 1850 i Dobelhof i Württemberg, død 26. mars 1933 i Oslo) var soldat, senere kjemiker og mangeårig medeier og teknisk direktør ved Schous bryggeri i Kristiania. Før han kom til Norge i 1878, deltok han i flere europeiske kriger rundt 1870. Fra sin posisjon ved Schous bryggeri var han med på å innføre moderne bryggeriteknikk i Norge.
Familie
Hans von der Planitz var sønn av godseier Moritz Karl Max Edler von der Planitz (1823-57) og Caroline Walburg Theresia von Pachner (1821-83), og ble gift i 1879 med Marie Magdalene Gmeiner (1855-1939). Edler (ty: «edel») er en lavadelstittel og ble hovedsakelig gitt til offentlige tjenestemenn og offiserer.
Sønnen Hans Maria Edler von der Planitz var den første som ble døpt i St. Hallvard menighet.[1]
Liv og virke
Hans von der Planitz var vokste opp på farens gods Dobelhof ved Ravensburg i Württemberg i Tyskland. 16 år gammel gikk han frivillig med i krigen mot Preussen, i den østerriksk-prøyssiske krig (1866) i kampen om kontrollen over de tyske statene og deltok i slaget ved Tauberbischofsheim. Tre år senere gikk han i pavelig militærtjeneste. Han kjempet mot Garibaldi under Italias samling ved Mentona og Monte Rotundo, og ble i 1870 ble tatt til fange ved piemontesernes erobring av Roma. Som offisersaspirant i den tyske hær var von der Planitz deretter med i den fransk-tyske krig (1870-1871), og deltok under hele beleiringen av Paris.
Etter sin militærkarriere studerte von der Planitz kjemi ved de polytekniske høgskolene i Stuttgart og München, og ved bryggeriakademiet i Freising. Deretter praktiserte han ved et av Hamburgs største bryggerier, før han var med på å grunnlegge den første vitenskapelige forsøksstasjon for ølbrygging i München.
Det var fra sitt virke i München at von der Planitz i 1878 ble ansatt som teknisk direktør for Schous bryggeri i Kristiania, hvor han ble yrkeskarrieren ut.
Fra 1. april 1898 eide von der Planitz hele bryggeriet sammen med Hugo Wetlesen, med sistnevnte som merkantil direktør, og von der Planitz som teknisk direktør. Han satt i stillingen til 1916, og ble etterfulgt av Kristian Oppegaard. I styret for bryggeriet satt von der Planitz til 1932.
Ved folketellingen i 1910 er von der Planitz oppført på eiendommen Granli på Nordstrand i Aker herred (Villa Granli, Solveien 143c), en sveitservilla oppført av Planitz i 1894 og kjøpt som ferdighus på en utstilling i Stuttgart.
I adresseboka for Oslo for 1933, samme år som han døde, er han oppført på adressen Frederik Stangs gate 31A.
Ettermæle
I et minneskrift utgitt i anledning Schous bryggeris 100-årsjubileum i 1921 ble Hans von der Planitz beskrevet slik (utdrag):
Den nu mere end syttiaarige mand har bevart sit sind og sit legme karskt ved en passende blanding av sterkt arbeide og friluftsliv. Ikke mindre end tre gange har han været paa jagt i Afrika efter storvilt. … Da von der Planitz i 1920 fyldte sytti år, var han gjenstand for stor opmerksomhet og hyldest fra herværende forretningsforbindelser og fra den tyske koloni. A/S Schous bryggeri hædret ham ved at la hans billede male av Eilif Petterssen til ophængning paa bryggeriets kontor ved siden av firmaet tidligere eiere og chefer av familien Schou. | ||
I en nekrolog i Aftenposten 27. mars 1933 ble von der Planitz beskrevet slik (utdrag):
At det var en mann som hadde deltatt aktivt i krig før Garibaldi samlet Italien var der få som ikke kjente ham som drømte om. Der var intet av «gammel veteran» over ham, intet «historisk», ingen kunde tenke sig Hans von der Planitz i en sofakrok fordypet i gamle minner, begravet i fortidens begivenheter. … Han som hadde oplevet så meget på nært hold og sett så meget som tilskuer, var fremdeles like meget med i 1933 som i 1870. … Og hans innsats i bryggeriteknikken har været overordentlig betydningsfull. Man kan si at han var skaperen av den moderne bryggeriteknikk i vårt land. | ||
Hans von der Planitz er gravlagt på Vår Frelsers gravlund i Oslo.
Referanser
Litteratur og kilder
- Hans von der Planitz i Historisk befolkningsregister.
- Adressebok for Oslo 1933.
- Aftenposten 27. mars 1933, nekrolog.
- Folketellingen for Aker 1910.
- Hvem er Hvem 1930.
- Vogt (red.): Schous bryggeri - Mindeskrift til hundreaarsjubilæet 1921 (Schous bryggeri, Kristiania).