Harstad kulturhus

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Harstad kulturhus sett fra Havnepromenaden.
Foto: Gunnar Reppen (2009).

Harstad kulturhus ble innviet 16. juni 1992 og er byens storstue med en stor sal med 1000 sitteplasser, fordelt på 620 i parkett og 380 på galleriet (Storsalen) samt en mindre sal med uttrekkbart amfi med 153 sitteplasser og et galleri med plass til 50 personer (lillesalen). Huset har også to romslige foajeer som kan benyttes til ulike kulturformål.

Kulturhuset var i 1992 Nord-Norges største kulturhus. Bygningen er på 12 000 kvm og er basert på en kombinasjon av nybygg og eldre fabrikkområder. Storsalen er kjent som en av de beste konsertsalene i Nord-Norge. I samme bygningen finner man hotell og Harstad bibliotek samt lokaler for Festspillene i Nord-Norge, Kultur i Troms og Forsvarets musikkorps Nord-Norge.

I tillegg til aktiviteter i selve kulturhuset administrerer huset Harstad kino og Galleri NordNorge som holder til i Samfunnskvartalet (kommunalt bygningskompleks).

Harstad kulturhus har et tett og nært samarbeid med kulturhusene i Bodø og Tromsø.

Kulturhusets ledelse

Anekdote

Etter tautrekking mellom flere alternative tomtevalg, ble kulturhuset bygd på kaikanten på Hamnneset delvis basert den tidligere fabrikkbygningen til kjøttvarefirmaet Brødr. Bothner A/S, kjent for sin vellykkede pølsefabrikasjon. Vittige sjeler foreslo derfor at storsalen burde få navnet «Sal Ami».

Kilde