Haugar Vestfold Kunstmuseum

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Haugar Vestfold kunstmuseum»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Museet ligger på høyden Haugar, i den gamle Sjømannskolen. Sjømannsskolen ble oppført 1918–1921 (arkitekter Andreas Bjercke og Georg Eliassen)
Detaljer fra fasaden, med karyatider (stående figurer) av Wilhelm Rasmussen

Haugar Vestfold Kunstmuseum, ofte bare kalt Haugar, er et kunstmuseum i Tønsberg i Vestfold med utstillinger av hovedsakelig norsk samtidskunst. Museet ligger på en høyde midt i byen, Haugar (Møllebakken), der det i vikingtiden var tingsted. Museet ble dannet som en stiftelse av Vestfold fylkeskommune og Tønsberg kommune i 1993 og åpnet for publikum i september 1995. Siden 2009 har Haugar vært en avdeling i Vestfoldmuseene IKS. Stiftelsen eier fremdeles kunstsamlingene, mens Vestfoldmuseene drifter museet.

Museet har et publikumsareal på i alt nesten 2000 m² og et omfattende årlig utstillingsprogram med stadig skiftende utstillinger av både eldre kunst og samtidskunst fra inn- og utland. Museet hadde lenge en fast utstilling av Odd Nerdrums malerier. Den er seinere erstattet med verker av blant andre Kjartan Slettemark og Frans Widerberg. Museet har også en rekke aktiviteter rettet mot barn og unge.

Bygningen

Haugar Vestfold Kunstmuseum har overtatt lokalene etter Tønsberg navigasjonsskole/Tønsberg sjømannsskole, den tidligere sjømannsskolen på Haugar, som ble bygd 19181921. Arkitekter var Andreas Bjercke og Georg Eliassen. Bygget er utsmykket med tolv karyatider av billedhoggeren Wilhelm Rasmussen 1920–1922. Det ble også reist en minnebauta over tingstedet på Haugar. Bygningen ble tidelt Houens fonds diplom 1925. Adressen er Gråbrødregaten 17.

Eksterne lenker


Koordinater: 59.267716° N 10.412195° Ø