Vestfold

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Vestfold fylkeskommune»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Vestfold
07 Vestfold vapen.png
Fylkesnummer 07
Basisdata
Adm.senter Tønsberg
Areal 2225.05  km²
Andel land 2157.79  km²
Andel vann 67.26  km²
Folketall 249 058 (2018)
Internettside Internettside

Vestfold er et landskap og tidligere fylke som ligger vest for Oslofjorden. Det grenser til Buskerud i nord og til Telemark i vest. Fylkesadministrasjonen holder til i Tønsberg. Vestfolds øvrige byer er Horten, Holmestrand, Larvik, Sandefjord, Svelvik og Åsgårdstrand. 1. januar 2020 ble Vestfold slått sammen med Telemark som en del av Regionreformen 2014–2018, med det nye navnet Vestfold og Telemark fylke

Vestfold har en lang historie. Fold(in) er et eldgammelt navn på Oslofjorden, og Vestfold er en betegnelse på landet vest for fjorden. Westfaldingi (vestfoldinger) er omtalt så tidlig som i 843, da de angrep Loire-området. Ifølge Snorre kom Harald Hårfagres farsslekt, den såkalte ynglingeætta, fra Vestfold. De majestetiske Borrehaugene og utgravningen av Osebergskipet og Gokstadskipet viser at mektige slekter hadde sete i Vestfold, men de fleste moderne historikere tviler på at Harald Hårfagre stammet fra Vestfold. Vestfold var mest sannsynlig styrt av småkonger som sto under dansk overhøyhet.

I middelalderen var Tønsberg én av landets viktigste byer, og da Norge ble delt inn i len, fikk den nordlige delen av Vestfold navnet Tønsberg len. Den sørlige delen ble til Brunla len. I løpet av 1670-tallet ble Vestfold omgjort til de to grevskapene Jarlsberg og Brunla. Grevskapsordninga besto til 1821, da grevskapene ble slått sammen til Jarlsberg og Laurvig amt. I 1919 ble navnet endret til Vestfold fylke.

Den høyeste åsen i Vestfold er Skibergfjell, som på sitt høyeste er 632 meter over havet.

Vestfold Husflidslag har rekonstruert mannsbunad til fylket.

Kommuner i Vestfold

Denne liste inneholder de ni kommunene som eksisterte per 31. desember 2019, det vil si Vestfolds siste dag som eget fylke.

Den 1. januar 2020 ble flere av disse kommunene slått sammen:

  • Re ble del av Tønsberg.
  • Sande ble del av Holmestrand.
  • Svelvik ble del av Drammen i tidligere Buskerud.

Dermed er det per 2020 bare seks kommuner i det tidligere Vestfold fylke.

Tidligere kommuner i Vestfold

Kommuneinndelingen mellom 1943 og 1963.

Eksternt stoff