Hauger gjestgiveri og skysstasjon (Fet)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Hauger gjestgiveri og skysstasjon i Fet er første gang nevnt i en skriftlig kilde i 1689, men det har sannsynligvis foregått skysskifte med gjestgiveri her siden middelalderen. Gjestgiveriet og skysstasjonen var nært knyttet til Sundstedet Fetsund. Rettighetene til å frakte folk og varer over Glomma hadde sundmannen som bodde på gården Østersund, eller Sundet som den ble kalt. Sundgården lå på østsida av elva, mens skysstasjonen lå på vestsida. Fetsund var dermed tidlig et samferdselsknutepunkt i bygda.

Gjestgiveriet holdt ikke til i en egen bygning. De reisende tok inn i mindre bygninger på Hauger der det var innredet rom for overnatting. Der byttet de hester til den videre reisen på Romerike eller til hovedstaden.

I 1859 overtok Carl Josef Mørch gjestgiveriet. Han opprettet også dette året den første landhandelen i Fetsund.

Aktiviteten ved gjestgiveriet og skysstasjonen avtok da Kongsvingerbanen ble åpnet i 1862, og fra dette tidspunktet ga skysstasjonen små inntekter. Handelshuset H. W. Brustad. Ass. Landhandel (Fet) overtok skysstasjonen i 1888. Den ble drevet fram til 1930-åra, men i de to siste tiåra kunne en bare leie hesteskyss.

Kilder og litteratur

  • Horgen, Jan E.: Bygdehistorie for Fet. Bind 2. Bosteds- og slektshistorie. Åkrene, Nerdrum, Fetsund, Falldalen. 1985. 709 s. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Horgen, Jan E.: Bygdehistorie for Fet. Bind 3. Bosteds- og slektshistorie. Roven, nordre del av Jaren. 1988. 769 s. Digital versjonNettbiblioteket
  • Westbye, Kari: Næringslivet i Fet. Fra ca. 1860 til ca. 1960. Utgitt av Fet Historielag 2006.