Heggholmen (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Heggholmen i 1900-åra med fabrikkbygninger og Heggholmen fyr.
Foto: Ukjent

Heggholmen er ei øy i Oslofjorden. Den er forbundet med Gressholmen over et smalt eid, og er bare på omkring førti dekar. Øya ligger under bydel Gamle Oslo i Oslo kommune. Heggholmen fyr står på nordspissen av øya.

Øya var i middelalderens kirkegods, og helt siden reformasjonen har Staten vært grunneier.

Det første fyret i Indre Oslofjord ble oppretta der i 1827, da styrmann Svend Iversen gjorde en avtale om å sette opp ei fyrlampe i huset sitt. Til gjengjeld fikk han en årlig godtgjørelse og råderetten over øya. Fyrstasjonen som står der nå ble oppført i 1876. Det ble automatisert i 1959, og fyrvokterstillingen ble avskaffa i 1972.

Lilleborg Fabrikkers såpekokeri på Gressholmen hadde også bygninger på Heggholmen. Flere av bygningene er bevart, deriblant en arbeiderbolig, en disponentbolig og en formannsbolig. Alle tre ble brukt som feriehjem for ansatte ved Lilleborg etter at industrivirksomheten var avviklet. Fra 1990-årene er det opprettet festeavtaler med private brukere.

Jernbanesporet på Heggholmen stammer fra virksomheten til Christiania Dampoljemølle, som hadde en maling- og lakkfabrikk på øya fra begynnelsen av 1900-tallet og brukte den smalsporede jernbanen med egen dreieskive til å frakte malingen til havna.

Store deler av øya tilhører siden 2008 Heggholmen naturreservat.

Galleri

Kilder


Koordinater: 59.885256° N 10.7138° Ø