Helge Hallesby

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Lektor Ole Hallsby.
Foto: Faksimile fra Kristelig gymnasium 50 år (1963)

Helge Hallesby (født 17. juni 1914, død 5. januar 2015 i Oslo) var lektor ved Kristelig Gymnasium i Oslo.

Han var sønn av teologiprofessor Ole Hallesby, som var kjent for sin «helvetestale» i radio i 1953. Mora Mia, født Riddervold, var utdanna lærerinne. Familien bodde i en villa på Vinderen i Vestre Aker. Hallesby gikk på Kristelig Gymnasium (KG), som faren hadde vært med på å etablere, og begynte deretter å studere ved Universitetet. Han tok hovedfag i norsk i 1940 med oppgava Stedsnavn i Østkroken i Aremark. Bakgrunnen for valget av oppgave var sikkert at farsslekta var fra Aremark.

Ferdig utdanna vendte Helge Hallesby tilbake til KG, der han underviste i norsk, tysk og gresk. Han stifta familie, og i 1958 flytta de fra Munkerudåsen til Lofthus. Ifølge Oslo Adressebok for 1965/66 bodde de i Friggs vei 9. Da familien holdt til på Lofthus, var Helge Hallesby byggeleder for Tonsen kirke. Da han fylte 100 år, fortalte han til menighetsbladet Talefoten at «Jeg hadde lyst til å hilse på ordfører Stranger den gang. Vi fikk ham til å ta første spadestikk. Han hadde have, så det burde han klare». Hallesby var også med å reise Nordmarkskapellet. «En søndagsutgave å ta turen dit. Jeg var også vært med på å utvide Lillomarkskapellet

Tidlig på 1990-tallet flytta han til Kjelsås, og i 2011 fikk den 97 år gamle Hallesby rom på Grefsenhjemmet.

Kilder og litteratur


Tree.ring.arp.jpg På Lokalhistoriewiki skriver vi artikler om hundreåringer. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bli med på denne dugnaden. Vi ønsker både bilder og tekst om personene.
Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten.