Hemnes stasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Hemnes stasjon, infrastrukturen er idag borte. Korselva i forkant.
Foto: Ole Skarbø (1920-1923).
Damplokomotiv nr. 4 «Setskogen» foran toget retning Skulerud.
Foto: Svend Jørgensen/Akershusmuseet (1959).

Hemnes stasjon var en stasjon på Urskog-Hølandsbanen fra 1898 og til den ble lagt ned i 1960. Stasjonen lå 140,0 moh ved tettstedet Hemnes i Aurskog-Høland kommune. Skinnegangen er fjernet etter nedleggelsen, og det står ingen stasjonsbygning på stedet i dag. På tomta til stasjonsbygningen er det i dag en miljøstasjon, og på tomta til godsbygningen er det bygget boliger.

Stasjonen besto av stasjonsbygning, godshus og uthus. Stasjonsbygningen var på toetasjer lignet noe på tilsvarende bygningen på Løken og Skulerud. Bygningen hadde to utganger til perrongen, en fra venteværelset og et fra kontorekspedisjonen. Andre etasje hadde bolig for stasjonsmesteren med oppgang fra motsatt side for perrongen, i et eget trappehus med tverrstilt møneretning.

Hølandsbanen åpnet mellom Bjørkelangen og Skulerud 15. desember 1898, men i forkant av dette var selskapet som bygget den, slått sammen med Urskogbanen til Urskog-Hølandsbanen (U.H.B.). Banen var for en stor del basert på tømmertransport, og ved Skulerud var det forbindelse med Haldenvassdraget og dermed Haldenkanalen, mens Sørumsand i motsatt ende hadde forbindelse med Kongsvingerbanen og Glomma. Avstanden til Sørumsand fra Hemnes var 48,80 km og til Skulerud 7,64 km.

Etter nedleggelsen av Urskog-Hølandsbanen i 1960 ble tømmeret som skulle fløtes ned Haldenkanalen transportert til Skulerud med lastebil.

Kilder

Koordinater: 59.7210° N 11.4641° Ø