Hjalmar Haalke
Hjalmar Kristian Haalke (født 12. april 1894 i Trondheim, død 1. desember 1964 i Oslo) var kunstmaler med utdanning blant annet fra Paris, og er kanskje særlig kjent for sine naturskildringer av både norske og europeiske landskaper, men han var også portrettmaler.
Familie
Hjalmar Haalke het opprinnelig Hansen og var sønn av restauratør Hartwig Julius Hansen (1865–1938) og Therese Kristine Torsnes (1872–1936), og ble gift i 1922 med forfatteren Magnhild Haalke (1885-1984). Han var bror til blant andre danseren Eva Haalke (1912-2003). Navneendring fra Hansen til Haalke ble foretatt rundt 1920.
Liv og virke
Hjalmar Haalkes far var restauratør i Bergenske Dampskipsselskap, og seilte i hurtigrutetrafikk på Nordland. Av og til seilte han på ruten Tromsø-Vadsø. Når det skjedde, flyttet hele familien til Vadsø. Han vokste således opp dels i Trondheim, dels i Vadsø, fram til han var 10-11 år gammel, deretter kun i Trondheim.
Haalke begynte tidlig å male, og allerede som 19-åring stilte han ut i hjembyen som amatørmaler. Han var elev ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole 1915-1917, hvor han blant andre hadde Eivind Nielsen som lærer. Han debuterte på Høstutstillingen i 1919 med maleriet Sneløsning. Haalke hadde flere studieopphold i Paris. 1921-1922 var han elev av Pedro Araujo, 1926-1927 studerte han under Roger Bissière og Per Krohg, i 1930 under Henry de Waroquier og 1930-1931 under Charles Dufresne. Disse studieoppholdene la grunnlaget for Haalkes egen stil.
I de første årene etter at han giftet seg med Magnhild Kvaale i 1922 bodde ekteparet i Sør-Odal, hvor kona var lærer. Fra 1928 hadde Haalke atelier på Kampen i Oslo, i Norderhovgata 10. Han malte da gjerne bymotiver. Senere ble han mer og mer påvirket av naturen, særlig i Gudbrandsdalen, noe som hadde innvirkning på hans valg av motiv. Etter at kona Magnhild hadde debutert som forfatter i 1935, reiste ekteparet mye, blant annet hadde de en rekke opphold i Italia. Haalke fant i denne tiden flere motiver i europeisk natur.
Fra rundt 1935 bodde ekteparet Haalke på adressen Hansteens gate 2 i Oslo. Under krigen arbeidet Haalke som bonde på gården Vigestad i Vikna, som var kona Magnhilds barndomshjem. Han malte lite under krigen og de første årene etterpå, men fra 1948 fant han igjen motiver i norsk natur, blant annet i Gudbrandsdalen og på Tjøme. Som kunstner malte Haalke ikke bare landskapsmalerier, men også portretter. Han var en flittig utstiller, både på Høstutstillingen og i egne separatutstillinger.
Fra 1956 bodde ekteparet Haalke for en stor del på Lillehammer. Hjalmar Haalke ble etterhvert syk (han led av Parkinsons), og døde av lungebetennelse på Rikshospitalet i Oslo i 1964.
Ettermæle
I en nekrolog over Hjalmar Haalke i Lillehammer Tilskuer 2. desember 1964, signert Halvdan Holbø, ble han beskrevet slik (utdrag):
Hjalmar Haalke var aldri innsmigrende i sin kunst. Heller var det noe barskt og kantete over bildene hans. Især i yngre år var de melankolske, mollstemte og mørke. ... Etter et opphold i Syd-Frankrike i 1931 vart fargene hans lysere og gladere. ... Som menneske var Haalke stillfarende. Det var noe stilig og fornemt ved ham. På ukjente kunne han virke reservert. Men alle som kjente han godt, satte den største pris på ham som et fint og nobelt menneske og trufast venn. | ||
Hjalmar Haalke er gravlagt i familiegrav (for familien Hansen/Haalke) på Gamlebyen gravlund i Oslo. Tittelen Kunstmaler er benyttet på gravminnet. Hans kone Magnhild er ikke gravlagt samme sted, hun døde 20 år etter mannen, og er gravlagt sammen med to søstre på Nordstrand kirkegård.
Kilder
- Østby, Leif: Hjalmar Haalke i Norsk kunstnerleksikon på snl.no. Hentet 2. juni 2021 fra https://nkl.snl.no/Hjalmar_Haalke
- Alfsen, Glenny: Hjalmar Haalke i Norsk biografisk leksikon på snl.no. Hentet 2. juni 2021 fra https://nbl.snl.no/Hjalmar_Haalke
- Østby, Leif: Hjalmar Haalke. Utg. Aschehoug. 1954. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Norske forfatterportretter. Utg. Nasjonalgalleriet. 1993. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Oppland fylkes adressebok. Utg. Moe & Co. Trondheim. 1959. Digital versjon på Nettbiblioteket. Ekteparet Haalke er oppført i Nordre Ål i Fåberg i dagens Lillehammer kommune.
- Oslo adressebok. Utg. Adresseboka. Oslo. 1963. Digital versjon på Nettbiblioteket. Haalke er oppført på adressen Hansteens gate 2, og det kan se ut til at ekteparet Haalke beholdt sin Oslo-leilighet selv om de bodde på Lillehammer.
- Lillehammer Tilskuer 2. desember 1964, nekrolog over Hjalmar Haalke av Halvdan Holbø.