Hjelp:Kart

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Et kart kan si mer enn tusen ord - å forklare soknegrensene til Paulus menighet i Oslo er krevende, men dette kartet fra 1911 viser dem tydelig.

Hjelp:Kart inneholder forskjellige tips om bruk av kart på Lokalhistoriewiki.

Kartløsning

Vi har i dag ingen egen kartløsning på wikien, og det er heller ikke mulig å hente inn kart fra eksterne kilder direkte i artiklene. Det betyr at du må laste opp kart som bilder og legge dem inn i artikler på den måten.

På sikt ønsker vi å få på plass en løsning som gjør det mulig å vise kart direkte i wikien basert på koordinater. Mange artikler og bilder er allerede koordinatfesta, og koordinatene lenker til et eksternt nettsted med ulike typer kart (for eksempel Google maps og OpenStreetMap). Vi har en egen hjelpeartikkel for innlegging av koordinater.

Kart på wikien

Bilder av kart som er lasta opp på Lokalhistoriewiki ligger i Kategori:Kart. Ved å bruke kategorisnittsøk er det mulig å plukke ut kart fra en spesifikk kommune eller region.

Vi har også et eksempel på en samling av kart fra ett område, Kart over Oslo. Det er ønskelig at det blir laget flere slike sider.

Bilder av kart du ønsker å laste opp på Lokalhistoriewiki må ha fri lisens. Her gjelder de vanlige reglene for opphavsrett. Se også våre hjelpesider for bilder for å finne ut hvordan du laster opp bilder.

Bruk av kart i artikler – bildestørrelse

Grunnleggende kan du bruke kart i artikler på samme måte som bilder – se Hjelp:Bilder i artikler.

Ofte bør imidlertid kart i artikler være større enn standarden vi har satt for vanlige bilder (350 piksler). Leserne kan, som for vanlige bilder, klikke seg inn på kartet og forstørre det på den måten. Likevel bør det ofte være stort også i artikkelen for at informasjonen i kartet skal komme tydelig fram. For å få til dette, skriver vi inn bildestørrelsen manuelt.

Malen for innlegging av bilder ser slik ut: {{thumb|Eksempel.jpg|beskrivelse|fotograf/kilde}}.

Når du har fylt den med informasjon om et kart, kan den for eksempel se slik ut: {{thumb|Cart over Lofodens og Vesteraalens Fogderi - no-nb krt 01016.jpg|Kart over Lofoten og Vesterålens fogderi, av Kristine Colban, utgitt 1814.}}

For å gjøre kartet større, legger vi til et ekstra felt: {{thumb|Cart over Lofodens og Vesteraalens Fogderi - no-nb krt 01016.jpg|Kart over Lofoten og Vesterålens fogderi, av Kristine Colban, utgitt 1814.|bredde=600}}

I dette eksempelet blir kartet vist i en bredde på 600 piksler i stedet for standardbredden på 350. Her er det viktig å huske at man ikke må legge inn for høyt tall. Sitter man på en PC med stor skjerm kan det se bra ut med 1800 piksler, men det fungerer ikke så bra for en som leser artikkelen på en bærbar PC eller nettbrett. Normalt bør man derfor ikke gå over 800 piksler.

En annen løsning er å lage et utsnitt av kartet. Se f.eks. Fil:Kart over Christiania - no-nb krt 00853.jpg og Fil:Ankerløkken 1860.jpg, der det siste er et utsnitt av det første, laget for en artikkel som tar for seg nettopp det området. For å lage et utsnitt, må du først laste ned bildet, deretter beskjære det i et bildeprogram – helst et program som Photoshop eller GIMP, der man kan lagre i god kvalitet, men det fungerer også å bruke Paint eller andre enkle programmer. Se Hjelp:Bilderedigering for mer om dette.

Redigering av kart

Kartene vi bruker på wikien er vanlige bildefiler, så det å redigere - tegne inn elementer, beskjære osv. - er som å redigere andre bilder. Vi har samla noen forklaringer om dette på Hjelp:Bilderedigering.

Kartkilder

Om du ikke finner ønsket kart på Lokalhistoriewiki, kan du undersøke på et av disse nettstedene:

  • Geonorge: Samling av offentlige kart. Kart merka med «åpne data» og en åpen, grønn hengelås har fri lisens.
  • Kartverkets historiske kart: Eldre kart over Norge, under fri lisens. Kan avgrenses et fylke, kartserie og tid, men foreløpig uten andre søkemuligheter.
  • Nasjonalbibliotekets kart]: Kun tilgjengelig i gammel løsning for Nettbiblioteket (Bokhylla), og foreløpig i begrensa omfang.
  • Openstreetmap: Kart som lages på dugnad, med svært høy grad av nøyaktighet og med fri lisens.