Hjerleid skole og håndverksenter

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Hjerleid skole og håndverksenter ligger på Hjerleid i Dovre kommune. Senteret omfatter såvel Handverksskolen, som er landets eneste videregående utdanning for treskjærere, og Senter for bygdekultur, som er et kurs- og kompetansesenter innenfor tre og håndverk eiet av stiftelsen Norsk Kulturarv.

Senterets visjon, «Vern gjennom bruk» deler det med Norsk Kulturarv. Skolen og senteret ønsker å bevare og videreutvikle kulturarven og tradisjonene gjennom opplæring av nye generasjoner.

Senteret ble grunnlagt som «Håndgjerningsskole for gutter» i 1886 etter en større pengegave fra Haldor og Randine Hjerleid slik at bygdens ungdom skulle kunne få en praktisk utdanning. Fra å utdanne snekkere og skomakere ble fagkretsen utvidet til å omfatte for eksempel tømrere, treskjærere, møbelsnekkere, mekanikere, syersker og helsearbeidere. Da den kjente treskjæreren Hans L. Lindsø Bergseng ble ansatt i 1903 ble skolen kjent utenfor kommunegrensene, og arbeidet på snekkeravdelingen dreide i retning kunsthåndverk. Bergseng ble lønnet av Kunstindustrimuseet, og takket være dette ble elevutstillingene om våren - kjent som Hjerleidutstillinga - et faktum.

Kilde

Eksterne lenker