Holbergmonumentet

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Holbergmonumentet i Studenterlunden.

Holbergmonumentet er en statue plassert i Studenterlunden, mellom Nationaltheatret og Universitetet.

I 1934 var det 250 år siden dikteren Ludvig Holberg ble født i Bergen, og i den anledning tok Selskabet for Oslo Byes Vel initiativet til å reise et Holbergmonument. I aksjonskomitéen var også representanter for Det akademiske kollegium, Den norske forfatterforening, Norsk skuespillerforbund samt bokhandler Nils Hauff. Finansieringen skulle skje dels ved subskripsjonsinnbydelse, og det skulle utskrives arkitektkonkurranse med en jury bestående av reguleringssjef Harald Hals, direktør Einar Lexow og billedhugger Emil Lie.

I april 1935 var det kommet inn hele 21 forslag som ble utstilt i Kunstindustrimuseet. Av disse ble forslagene til Ørnulf Bast og Alfred Johnsen Seland innkjøpt ; 2.pris gikk til Ottar Espeland, mens vinnerutkastet «Mellom humor og moral» var blitt til i Dyre Vaas atelier i Rauland. Det ble bestemt at monumentet skulle plasseres i Studenterlunden mellom Nationaltheatret og Universitetet, hvilket innebar at det fortrengte Johannes Brun-statuen som sto der (denne står fra 1986 på Bankplassen i Kvadraturen).

Dagens Holbergmonument ser noe annerledes ut enn det opprinnelige forslaget. Komitéen tiltrådte nemlig et forslag fra Hauff om å bytte ut de to allegoriske figurene «Humor» og «Moral» med «Henrik» og «Pernille».

De to bronsefigurene ble støpt hos Kristiania Kunst- & metallstøperi. Sokkelen, utført i finslept, mørk grovkrystallinsk stein, ble levert av Ankerske Marmorforretning.

Holbergmonumentet ble avduket av Oslos ordfører Trygve Nilsen 1. september 1939, med de kongelige tilstede. Tale og prolog ble fremført av Francis Bull og Herman Wildenvey, mens de musikalske innslagene var hentet fra Edvard Griegs «Holbergsuite» og Johan Halvorsens «Bergensiana».

Det opprinnelige forslaget til Holbergmonument, med tittelen «Mellom humor og moral».

Kilder

Utarbeidet av Sigurd Rødsten, Statsarkivet i Oslo.


Brukerlogo SAO.jpg Holbergmonumentet er basert på en artikkel publisert eller bearbeida av medarbeidere ved Statsarkivet i Oslo knytta til prosjektet Statsarkivet i Oslo – 100 år i 2014 og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.9146626° N 10.7343709° Ø