Holmengata (Asker)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Holmengata er en blindvei i Asker, vestover fra Fekjan. Navnet skriver seg fra gårdsnavnet Holmen. Endelsen gata har vært i bruk på folkemunne fra gammel tid, fordi husene ligger tett inntil veien og ofte i dens lengderetning. Navnet ble offisielt vedtatt av Asker formannskap i 1951.[1] I Asker finnes få veinavn med gate, mens det ble brukt mer utstrakt i talespråket (Hønsgata, Askergata, Gatåsen m.fl.).

Det var tidligere intensiv gartneridrift og i tillegg dyrking av grønnsaker/blomster på friland langs veien. En del av de eldre bolighusene i gata er intakt, noen omarbeidet og nyere hus har kommet til. Eneboliger og tomannsboliger med første kategori er i overtall. Næringsbygg. Det man opprinnelig mente med Holmengata, var veifaret fra sjøen og til Ravnsborg via Fjellstadsletta. Den neste generasjon av Holmengata er den traseen som går sør for åsen og før rundet denne og gikk videre til Gamle Drammensvei (nå Smedsvingen). Dagens vei er amputert og for en blindvei å regne.

Strøket har rekruttert dyktige folk til så vel seilskuter som dampskipsfart. Fiske var også næringsvei for flere tidligere. Noen var håndverkere.

  • 3. Det tidligere Nedre Ravnsborg, et lite bruk. Av de opprinnelige bygningene er et fjøs og en bryggerhusbygning revet og erstattet av nyere hus, mens den opprinnelige hovedbygningen i malmtømmer fra Grosetskogen fortsatt står. Dette sveitserhuset fra 1870-årene er pietetsfullt vedlikeholdt. Eiendommen ble utskilt i fire parseller da den nye E 18 kom.
  • 6. Nesbru postkontor.
  • 16/18. Sinding-eiendommen der det fortsatt er drivhus/driftsbygning. Våningshus i funkisstil fra mellomkrigstiden. Heftet Holmengata og der omkring, utgitt i 1999, gir et godt bilde av livet som utfoldet seg i området i tidligere tider.

Referanser

  1. Asker og Bærums budstikke, 9. mai 1951: «Nye veinavn i Asker».

Koordinater: 59.8561481° N 10.4869736° ØAsker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Holmengata (Asker) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.