Hovelsrud (Lørenskog)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Hovelsrud
Kommune: Lørenskog
Gnr.: 84
Våningshuset på Nordre Hovelsrud er fra 1700-tallet og hviler på tømmerflåter i leirjorda.

Hovelsrud er en matrikkelgård i Lørenskog kommune, gnr. 84. Hovelsrud grenser i nord til Plåterud og Kurland, i øst til Rælingen, i sør til Østby og i vest til Nordby.

Navnet var opprinnelig Hávarðsruð, som betyr Håvards rydning. Gamle uttaler er hó`vełsrú og hó`łsrú. Hovelsrud må være ryddet i kristen middelalder, men falt i øde i senmiddelalderen. Ennå i 1600 var gården underbruk til Grini, men fra ca. 1610 var det igjen en egen bruker på Hovelsrud. En liten part tilhørte presteembetet i Lørenskog i 1390-åra, men på begynnelsen av 1600-tallet var hele gården i bondeeie. Likevel var det først i 1701 at brukerne ble selveiere.

På Hovelsrud Nordre, som er hovedbruket, er våningshuset sannsynligvis fra 1700-tallet. Det ble ombygd i 1906 og ligger på tømmerflåter i leirjorda. Det er lagt til steiner og murt utenpå. Stabburet på samme bruk er fra 1892, mens de øvrige uthusene er fra 1920-åra.


0230 Lorenskog komm.png Hovelsrud (Lørenskog) er basert på en artikkel publisert i Lørenskog leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.