Hulda Grønneberg

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Hulda Grønneberg.
Foto: Ukjent/faksimile fra Wichstrøm (1997).

Hulda Tegnér Grønneberg (født 15. mars 1844 i Christiania, død 7. mai 1924 i Kristiania) var kunstmaler, kjent i samtiden som landskapsmaler med et bredt repertoar av motiver, både fra Norge og utlandet.

Familie

Hulda Grønneberg var datter av den Helsingør-fødte litografen og fotografen Fedor Ferdinand Tegnér (1817-1902) og Anne Marie, født Steffensen (1815-1897). Hennes far åpnet et steintrykkeri i Christiania i 1843. Han drev også med fotografi.

Hulda ble gift i 1865 med kjøpmann Julius Fredrik Grønneberg (1836-1920). Ekteskapet ble senere oppløst (etter 1875). Hun var kusine av den danske tegneren og bokkunstneren Hans Tegner (1853-1932).

Liv og virke

Hulda Grønnebergs maleri Fra Grosshesselohe, Munchen (1885), i Nasjonalmuseets eie.

Hulda Grønneberg var elev ved J.F. Eckersbergs malerskole i Christiania i 1860-årene og var elev av Hermine Biedermann-Arendtz i München i slutten av 1870-årene. Hun foretok jevnlig reiser i Norge og til Europa, særlig Sveits og Italia.

Grønneberg ble kjent som landskapsmaler med et bredt repertoar av motiver, både fra Norge og utlandet. Hun var en hyppig utstiller i 1880-årene, hennes kanskje beste periode. Blant verkene fra denne tiden kan nevnes Fra Grosshesselohe, München (1885), som er eiet av Nasjonalgalleriet. Maleriet Fra Sandvikselven var med på Den Nordiske Udstilling i København i 1888. Grønneberg stilte for siste gang ut i 1889, på Verdensutstillingen i Paris.

Selv om hun sluttet med utstillinger, fortsatte Grønneberg å male livet ut. Hun var økonomisk uavhengig, og foretok en rekke reiser de senere år sammen med sønnen Harald Grønneberg, som også var maler.

Hulda Grønneberg var en av de første kunstnerene som slo seg ned i Drøbak, og hun bidro til å skape et kunstnermiljø der.


Enkelte bosteder

I folketellingen for 1875 er Hulda Grønneberg og ektemannen, som hun senere ble skilt fra, oppført i Munkedamsveien 33 i Kristiania. I adresseboka for Kristiania for 1897 er hun oppført som malerinde på adressen Universitetsgata 22. I adresseboka samme sted for 1904 er hun oppført i Øvre Slottsgate 7. I Drøbak fikk Grønneberg oppført det som kalles Tårnhuset i Jørnsebakken.

Ettermæle

Hulda Grønneberg er gravlagt på Vår Frelsers gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2015)

Aftenposten omtalte 14. mai 1924 bortgangen til Hulda Grønneberg slik (her gjengitt i sin helhet):

En her i byen for endel aar siden tilbake meget kjendt dame, malerinden fru Hulda Grønneberg er avgaat ved døden i den høie alder av 80 aar. Fru Grønneberg, som var født Tegner og var en kusine av den ogsaa hos os kjendte danske Holberg-illustratør, professor Hans Tegner, var først elev av Eckersberg og senere av Biedermann Arentz i München. I yngre aar var hun ivrig naturven, og hendes billeder blev da præget herav. Hendes gode humør og friske syn paa livet gjorde hende meget avholdt i omgangskredsen.

Hulda Grønneberg er gravlagt i familiegrav på Vår Frelsers gravlund. Tittelen Malerinden er benyttet på gravminnet, som også er prydet med en innrisset palett.

Kilder

Eksterne lenker