Hunn spesialskole

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Hunn offentlige skole»)
Hopp til navigering Hopp til søk

Hunn spesialskole er en tidligere skole i Gjøvik kommune.

Den ble oppretta 10. april 1934 av Jon Hallvar Øgaard. Skolen var beregna på elever med lærevansker—eller «evneveike» som det offisielt het på denne tida. Den fikk tilhold i den gamle husmorskolen på Hunn, rett nord for sentrum i Gjøvik.

Hunn-skolens opptaksdistrikt var Oppland, Hedmark, Oslo, Akershus og Buskerud. Fra starten var det fullt belegg med 50 elever, med en gjennomsnittsalder på 10-11 år. Elevene bodde på skolens internat, fordelt på flere saler. Opptil 26 gutter sov på samme rom. Fram til 1960-tallet bodde også personalet på internatet. Da disse flytta ut, ble det plass til flere elever. På det meste gikk 118 gutter og jenter på Hunn. Staten tok over det økonomiske ansvaret for skolen i 1947.

Elevene fikk et dårlig rykte blant den øvrige ungdommen på Gjøvik, og betegnelser som «Hunn-tulling» var ofte i bruk. I 1974 flytta skolen til nye lokaler på Øverby, ca. 2 km lenger opp fra sentrum, og fikk navnet Øverby offentlige skole.

Kilder og litteratur

  • Mollgard, Karin: Spesialskole gjennom 50 år. En jubileumsberetning om Hunn og Øverby skole av rektor Karin Mollgard, Gjøvik 1984.
  • «Tabell II: Spesialskoler alfabetisk, med nærmere opplysninger og søkeord», i Løkeland, Sigvald: «Statens spesialskoler 1825 – 1992», s. 20

Eksterne lenker