Hvalstad (Asker)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Hvalstad sett fra Skaugumsåsen. Stasjonen til høyre i bildet.
Foto: Nasjonalbiblioteket

Hvalstad er et strøk i Asker. Det har stasjonen (fra 1872) som sentrum, men Hvalstad gård som historisk grunnlag. Skaugumsåsen ligger mot nordvest, Skustadgata mot øst og Vakås mot sør. Hvalstadbakkene er kjent for eldre veifarende.

Da jernbanen kom til bygda med sitt smalspor i 1872, gikk den på en trebro over Hvalstaddalen. Den var Nord-Europas største i sitt slag og en turistattraksjon av rang, ble kalt Hvalstad-viadukten, men ble revet 1915–16. Hartmanns pensjonatskole lå på Solstad. Hvalstad skole ligger kort vei fra stasjonen. Asker Museum og Kunstnerdalen ligger litt i utkanten. «Furubakken», nærmere Billingstad, var en mye brukt hoppbakke gjennom 50 år, med bl.a. norgesmesterskapet i kombinert i 1950. Til dels eldre bebyggelse, men betydelig utbygging etter 1960, mest på Solstad gård, Torstad gård og Bruset gårds grunn. Tidligere var det fire dagligvareforretninger, to bakerier, meieri og postkontor innen området, nå ingen. Én velforening: Hvalstad Vel.

Navnet Hvalstad kommer av ledded 'hval' som betyr rygg, som nettopp er landskapsformen der hovedbygningen på Hvalstad gård ligger.

Koordinater: 59.860686° N 10.463859° ØAsker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Hvalstad (Asker) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.