Hedmark fengsel, Ilseng avdeling

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Ilseng fengsel»)
Hopp til navigering Hopp til søk

Hedmark fengsel, Ilseng avdeling, tidligere kalt Ilseng fengsel, er et fengsel med lavt sikkerhetsnivå (åpen soning) på Ilseng i Stange kommune. Det ble først tatt i bruk som fengsel i 1945, og så nedlagt i 1948. I 1963 ble det gjenåpna som arbeidskoloni, det daværende navnet på fengsel med lavt sikkerhetsnivå.

Fengselet starta sin historie som leir for Arbeidstjenesten under krigen, da 125 mann fra 4. Hedmark sveit ble forlagt der i 1943. Etter krigens slutt ble det tatt i bruk som landssvikfengsel, og fra november 1945 til det ble nedlagt i september 1948 satt det opptil 279 fanger der, som opparbeida er samla antall fengselsdøgn på 145 848.

I 1963 ble fengselet gjenåpna, og ble primært brukt for promilledømte og andre med dommer etter vegtrafikkloven. De fleste hadde dommer på tre til fire uker, og fordi mange bløffa om at de hadde vært på ferie i syden ble fengselet kjent som «Costa del Ilseng».

Per 2018 er fengselet en del av Hedmark fengsel, underlagt Kriminalomsorgens region øst. Det har 86 soningsplasser for menn, og det er fortsatt primært korte dommer, ofte for lovbrudd i trafikken, som sones der. Administrasjonen for Hedmark fengsel holder til på Ilseng.

I 2007 ble det åpna skoleavdeling på Ilseng, med tre lærere tilknytta Storhamar videregående skole.

Litteratur og kilder