Interkommunale arkiv

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Interkommunale arkiver ("IKA") er vanligvis selvstendige interkommunale selskap for en region, organisert etter Lov om interkommunal selskaper. de finnes IKA-ordninger i Østfold, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark (de triste felles), Vest-Agder (IKAVA), Rogaland, Hordaland, Møre og Romsdal, Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark. Det finnes også andre samarbeidorganisasjoner som Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane og Aust-Agder kulturhisroiske senter.

IKA sitt formål er ofte å arbeide for å bevare kommunalt og fylkeskommunalt arkivmateriale og tilgjengliggjøre materialet for samtid og ettertid. De fleste IKA arbeider med ordning og katalogisering av eiernes eldre arkiver, driver rådgivning og veiledning i moderne arkivdanning, kursing etc innen arkivfaget. De medvirker også ved utarbeidelse av regelverk og i arkivplanleggingsprosjekter.

Depotansvar: De fleste IKA har blitt pålagt av sine eiere å drive den lovpålagte depotløsningen for sine eiere. Disse ordningene omfatter vanligvis både papirarkiver og elektroniske arkiver.

Økonomi: De ulike IKA har ulike økonomisk grunnlag, men det vanlige er at eierne skyter inn årlige midler til drift av IKA etter en fordelingsnøkkel blant annet basert på folketall i kommunen.