Isskap

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Isskap, antakelig fra rundt 1900. Skapet er rundt 160 cm høyt.
Foto: Kjetil Lenes (2005).
Annonse for isskap. Isen ble lagt øverst, slik at den kalde lufta kunne synke.

Isskap var egne bygde isolerte skap for oppbevaring av matvarer og annet som trengte kjølig for å få lengre holdbarhet.

Utforming

Kjølingen skjer ved en blokk med is som ligger øverst i skapet på en hylle av sinkplater. Skapene kunne ha ulike utforminger, men være inntil 160 cm høye, laget av tre, isolert innvendig med kork og foret med metall som en del av isolasjonen.

Drifting

Isskapet var kostbart i drift fordi det krevdes et omfattende apparat for henting og distribusjon av isblokkene, samt lagring i et godt isolert ishus eller isbod fra vinter til sommer. En eller to ganger i uken måtte isskapet forsynes med en ny isblokk, og det var selvfølgelig i sommervarmen behovet for et isskap var størst.

Disse holdt temperatur på noe over 0°C. Kjølingen skjedde tidligere kun ved naturis og var en forløper til dagens kjøleskap. I dag kan kjøling skje både ved naturis eller kunstis.

Opphør

I Norge er isskap nå erstattet av elektrisk drevne kjøleskap utover på 1950-tallet.

Oslo IsmagasinÅrvoll, drevet av ekteparet Rolf og Olga Høvik, var blant de siste siste naturisfirma. Helt fram til 1967/68 leverte de store isblokker som til firmaer og privathusholdninger, skåret ut fra Øvre isdam fra 1920. Dammen ligger rett nord for husmannsplassen Stig i Lillomarka, ved enden av Årvollveien, nr. 53.

Kilder