Jørgen Aune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fosheim i Valdres, et av Jørgen Aunes bilder som ble trykket opp.
Foto: Jørgen Aune

Andreas Jørgen Aune (født 20. mars 1866 i Åfjord, død 28. november 1936 i Aurdal) var telegrafist og fotograf med virke i Tvedestrand og Aurdal i Valdres.

Han var sønn av inderst Andreas Johansen og Berit Maria Corneliusdatter på Ommunddalen (Amunddal) i Åfjord. I folketellinga 1885 dukker Aune opp som latinskoleelev i Trondheim, bosatt i Kirkegata 10a.

Mens han jobba ved telegrafen i Tvedestrand drev han samtidig et fotoatelier mellom 1895 og 1899. Dette solgte han i 1899 til Gustav Robert Norberg. Aunes bror, Joakim Brevold, gikk i lære hos Aune i midten av 1890-årene. Aune flyttet til Aurdal og ble her den første telegrafbestyrer. Han reiste rundt og fotograferte landskap, bildene ble brukt til postkort. Han var aktiv i Aurdal fram til omkring 1930.

Vi finner ham i folketellinga 1900 som statlig tjenestemann på telegrafen i Nord-Aurdal, med bolig på Sørum. Han bodde da sammen med sin kone Rikke Aune (f. 1867 i Meråker) og tre sønner. I folketellinga 1910 finner vi ham samme sted; nå er boligen presisert til Sørum mellom. Hans navn er her oppgitt som Andreas Aune, mens kona kalles Johanne Aune. De tre sønnene bor fortsatt sammen med foreldrene.

Se også

Kilder

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Jørgen Aune er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.