Jahn Otto Johansen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Jahn Otto Johansen fotografert i NRK i 1970.
Foto: Odd H. Anthonsen (Dagbladet)/Norsk folkemuseum/Digitalt Museum

Jahn Otto Johansen (født 3. mai 1934 i Porsgrunn, død 1. januar 2018) var journalist, redaktør og forfatter. Han var blant annet sjef for utenriksredaksjonen i Dagsrevyen, korrespondent i Moskva og sjefredaktør i Dagbladet.

Slekt og familie

Han var sønn av kjøpmann Johan Johansen (1900–1986) og Ella Lajord (1902–1974).

Den 20. mars 1965 ble han gift med lektor Siv Kristen Krützen Anderson (f. 1937), datter av Albin Anderson og Elsa Krützen.

Liv og virke

Han første journalistjobber var i Porsgrunns Dagblad og i Varden i Skien. Deretter fulgte studier i geografi og etnografi ved Universitetet i Oslo. I 1956 ble han utenriksmedarbeider i Morgenposten, og der var han fram til han ble sjef for utenriksredaksjonen i Dagsrevyen i 1966. Han gikk i disse årene på Forsvarets russiskkurs, og hadde flere stipendopphold i Warszawa og Washington D.C. Han skrev også fire bøker om forholdene bak jernteppet.

I 1975 ble Johansen NRKs korrespondent i Moskva. Etter bare to år der tok han stillingen som sjefredaktør i Dagbladet, som han delte med Arve Solstad. Johansen hadde ansvaret for kultur og kommentar, mens Solstad hadde ansvar for nyheter og reportasje. Han var med på omlegginga til tabloidformat i 1983, tjue år etter av konkurrenten VG hadde gjort den endringa. I 1984 kom han tilbake til NRK som utenrikskommentator, og året etter ble han korrespondent i Washington D.C. Etter fem år i USA ble han igjen utenrikssjef i Dagsrevyen, og i 1995 begynte han på sin siste korrespondentjobb i Berlin. Der ble han i fem år inntil han gikk av med pensjon.

Som forfatter har han vært svært produktiv, med omkring seksti utgivelser. Mange av bøkene omhandler forholdene bak jernteppet, men han har også skrevet om temaer som blant annet Midt-Østenkonflikten, folkemordet på romfolk under andre verdenskrig, romani i Norge, lutefisk og amerikanske forhold.

Han vsr blant annet utnevnt til kommandør av Finlands løves orden og den portugisiske Infante Dom Henriks orden og den rumenske nasjonale fortjenstorden, tildelt Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden, Willy Brandt-prisen, Den jugoslaviske fortjenstorden og Fritt Ords honnørpris.

Johansen er gravlagt på Vestre gravlund. Gravminnet er prydet med et påmontert kunstverk, samt gravskriftene carpe diem og panta rei.

Litteratur og kilder

Jahn Otto Johansen er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2020)