Jens Theodor Paludan Vogt

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Gravminne på Vår Frelsers gravlund
Foto: Stig Rune Pedersen (2012).
Vogt bygget denne villaen i Josefines gate 10, hvor familien bodde i første etasje. Kristelig Gymnasium i venstre bildekant, Homansbakken i mellom.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013).

Jens Theodor Paludan Vogt (født 23. september 1830 i Fiskum, Øvre Eiker, død 25. oktober 1892 i Kristiania) var ingeniør og Kristiania Sporveisselskabs første direktør og grunnlegger. Han var også var sjef for kanalvesenet, i dag Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Han vokste opp i Fiskum i Øvre Eiker og var gift med forfatteren Johanne Collett (1833-1906). Hans eldste barn var dikteren Nils Collett Vogt.

Han søkte allerede i 1868 om å etablere sporveisdrift i datidens Kristiania, men kommunestyret avslo denne da sporveistraseén ville gå igjennom gater som var så smale at hestesporvognene ville hindre alminnelig ferdsel. Diskusjonen om etablering av sporvei i byen var imidlertid så stor, at myndighetene til slutt måtte gi tillatelse.

Ideen til en hestesporvei fikk han fra en reise til New York, og finansierte ved hjelp av aksjer sporveien i Kristiania, som ble trukket av hester bragt inn fra Normandie. Kristiania Sporveisselskap ble stiftet 2. oktober 1874, og etter at han hadde blitt driftsbestyrer i sporveisselskapet, flyttet han 1877 til Homansbyen i Oslo, der han hadde bygd en villa i Josefines gate 10.

Eksterne lenker