Jensine Johansen Nepsund

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Jensine Otilie Marie Kristiansen (f. Johansen Pedersen) (født 16. mars 1893 på Vega, død november 1957 i Skjerstad) var folkeminnesamler.[1]

Slekt og familie

Jensine var datter av Marianne Olsdatter (f. 1870)[2] og fisker Johan Pedersen[3] på gården Nepsund på Vega i Nordland. Hun hadde tre yngre søsken; Olinda (f. 1896), Ole (f.1899), Kristian (f. 1902) og Borghild (f. 1905).

Navnebyttet til Kristiansen, som hun het da hun døde, kan vitne om at hun var gift. Dette finnes imidlertid ingen kilder som kan bekrefte dette. I Jensines dødsannonse står følgende navn oppført; «Lydia, Ole, Evald Marthin».[4] Måten de er oppført på vitner om at ingen av dem var ektefellen.

Liv og virke

Folkeminnesamler

Det er få kilder som kan si oss noe om Jensines liv og virke. Hun er imidlertid representert i Norsk Folkeminnesamling ved Universitetet i Oslo. Her finnes en liten innsending av folkeminner fra Helgeland, herunder eventyr, sagn, barnerim og gåter. Et følgebrev daterer innsendinger til 25. februar 1925. Det er signert «Jensine Johansen Nepsund, Sundsvol i Helgeland». Nepsund var som nevnt familiegården. Sundsvoll ligger ytterst på vestsiden av Vega. I brevet kan Jensine berette at blant annet bestefaren og oldefaren har vært informantene hennes.

Blant folkeminnematerialet etter Jensine finner vi blant annet «Eventyret om de 3 Prinsesser i Vittenland» og «Eventyret om den forhexende Prinsesse».[5]

Kilder