Jessenløkken

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fra Jessenløkken
Parti fra Jessenløkken

Jessenløkken er et boligkompleks på Fagerborg i Oslo, oppført i årene 1919 til 1922, med nasjonalromantiske/klassisistiske karréer utført i nordisk nybarokk i fire etasjer. Arkitekt for anlegget var Boligdirektøren i Kristiania ved Harald Hals. Komplekset er i dag vernet som hensynssone bevaring.

Kommunen var hovedentreprenør som hadde kjøpt inn tomtene i 1917 og som på dette tidspunktet lå til grensen til den daværende Aker kommune, og var da en del av Oslo kommunes eget byggeprogram på den tiden. Komplekset hadde opprinnelig 215 boligenheter, og ble finansiert gjennom kommunale garantier og lån. Komplekset har en utnyttelse på 10 boliger pr. daa, en utnyttelsesgrad 1,1.

Kompleksets arkitektur står i sterk kontrast til de funksjonalistiske Marienlystblokkene og lamellblokkene på Marienlyst, bygget 12 og 15 år senere på andre siden av Kirkeveien.

Dagens Jessenløkken Boligsameie består av tre hele kvartaler samt en del av kvartalet mellom Hertzbergsgate, Jacob Aalls gate og Suhms gate. Dagens sameie består av 208 leiligheter samt fire næringsseksjoner.

Følgende kvartaler og adresser hører med til dagens sameie:

Kilder


Koordinater: 59.9329° N 10.7269° Ø