Edvard Tallaksen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Edvard Tallaksen.

Johan Edvard Tallaksen (født 17. august 1918, død 29. november 1944 var motstandsmann under andre verdenskrig. Han var fenrik i Kompani Linge og medlem av Oslogjengen.

Han ble født i Kristiansand, og etter skolegang jobbet han i farens forretning der. I 1939 studerte han i Tyskland, og lærte seg da flytende tysk. Da Norge ble invadert i april 1940 meldte han seg til tjeneste og kjempet på Østlandet. I august 1941 tok han seg så over til Skottland i en åpen motorbåt. Han ble tatt inn i Noric 1, Kompani Linge, den 16. september 1940.

12. september 1943 ble han sluppet i fallskjerm over Aust-Agder sammen med Birger Rasmussen og Armand Tønnes. De gjennomførte Operasjon Company, sprengningen av transformatorene ved Arendal Smelteverk. Deretter brukte de to uker på å ta seg til Oslo, hvor de traff sin kontaktperson. I desember samme år ble Tallaksen og Rasmussen satt inn i Operasjon Goldfinch, som besto av trening av Milorgmedlemmer og mottak av utstyr.

Våren 1944 oppsto Oslogjengen, Milorgs mest aktive sabotasjegruppe i Osloområdet. Tallaksen ble med der, og deltok i flere sabotasjeaksjoner.

13. november 1944 gikk Tallaksen sammen med Gregers Gram til PlasskaféenOlaf Ryes plass. De skulle møte noen angivelige tyske desertører, men det viste seg å være et bakhold. Under forsøket på å skyte seg fri ble Gram drept og Tallaksen alvorlig såret. Han ble først ført til Krigslasarettet på Aker sykehus. De andre i Oslogjengen håpet å kunne frita ham derfra, men før de kunne aksjonere ble han overført til Akershus festning.

På festningen ble han utsatt for tortur. For å slippe å bli presset til å angi kamerater tok han 29. november 1944 sitt eget liv. Han var en av tre medlemmer av Oslogjengen som ga sitt liv.

Tallaksen ble i 1947 tildelt Krigskorset med sverd posthumt. Han fikk også den britiske utmerkelsen Military Cross with bar. I filmen Max Manus fra 2008 er Tallaksen en framtredende person, spilt av Mats Eldøen.

Edvard Tallaksen er gravlagt på Kristiansand kirkegård. Gravminnet har påskriften "Han falt for sitt land".

Litteratur

Johan Edvard Tallaksens gravminne på Kristiansand kirkegård.
Foto: Marius Rud (2019)