Aust-Agder

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Aust-Agder
09 Aust-Agder vapen.png
Fylkesnummer 09
Basisdata
Adm.senter Arendal
Areal 9157.76  km²
Andel land 8353.02  km²
Andel vann 804.74  km²
Folketall 117 222 (2018)
Internettside Internettside
Historisk inndeling
Len Nedenes len
Amt Nedenes amt
Grensestenen mellom Aust- og Vest-Agder står på grensen mellom kommunene Iveland og Vennesla.
Foto: Siri Johannessen (2017).

Aust-Agder var et fylke som grenset mot Telemark i nord og øst, og mot Rogaland og Vest-Agder i vest. Kystlinja grenser mot Skagerrak. Aust-Agder fylke tilsvarte i alt vesentlig det området som inntil 1918 hadde navnet Nedenes amt.[1] Den 1. januar 2020 ble det en del av det nye Agder fylke.

Sammenslåingsprosessen

Høsten 2011, samtidig med kommunevalget, ble det i Aust-Agder avholdt valg om sammenslåing med Vest-Agder. Dette valget vant motstanderne av sammenslåing med god margin. Imidlertid var det stor forskjell på de forskjellige delene av fylket: Setesdalen og de vestlige delene av fylket stemte i all hovedsak for sammenslåing, mens området fra Arendal og østover hadde klart flertall mot.

I kjølvannet av avstemningen søkte grensekommunene Lillesand, Birkenes, Iveland og Evje og Hornnes om overflytting til Vest-Agder.[2] I tillegg hadde Bygland kommune også bestemt seg for å søke dersom de fire kommunene får gjennomslag.[3] Ifølge kommunalminister Liv Signe Navarsete skulle det bli klart høsten 2012 om kommunene får bytte fylke eller ikke.[4] Fra Gjerstad og Åmli, to kommuner øst i Aust-Agder, kom det signaler om at de ville vurdere å søke seg til Telemark dersom Aust-Agder skrumper inn eller blir slått sammen med Vest-Agder.[5]

I og med at Aust- og Vest-Agder ble slått sammen som del av regionreformen 2014–2018 ble det ikke aktuelt med disse endringene. Overføring til Telemark ble også mindre aktuelt da det fylket slo seg sammen med Vestfold til nye Vestfold og Telemark fylke.

Kommuner

Aust-Agder var inndelt i 15 kommuner.[6]

Eksternt stoff

Referanser