Johanne Karine (Fraktefartøy 1854)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Johanne Karine
Johanne Karine.JPG
Egennavn: Johanne Karine
Båttype Jakt
Materiale Tre
Lengde 57 fot
Bruttotonnasje 44
Byggeår 1854
Framdriftsmidler: Seil og motor
Kommune Haugesund kommune


«Johanne Karine» er en hardangerjakt på 58 fot og med et seilareal på 250m2, fordelt over 8 seil. Fartøyet ble sannsynligvis bygd i Hardanger omkring 1854 og var hjemmehørende på Nordmøre frem til ca.1900.

Som «kystens arbeidshest» fraktet fartøyet alt fra klippfisk til ved. I 1941 ble «Johanne Karine» solgt til eiere i Nord-Norge og fikk samtidig installert motor. I 1944 ble fartøyet kjøpt av Vagle Fiskeindustri i Stamsund og fikk da navnet «Kari Vagle».

I 1978 ble fartøyet solgt til Oslo og videre til Stiftelsen Haugesjøen i Haugesund 1981. Her ble hun restaurert tilbake til jakteskute med jakterigg og ble seilklar i 1987. Ansvarlig for restaureringsarbeidet var båtbygger Sigve Domersnes.

«Johanne Karine» ble innredet med moderne bysse og salong. Radiotelefon og navigasjonsutstyr kom på plass. Johanne Karine fikk ny mast i 1999, arbeidet ble utført av Stiftelsen Haugesjøen. I 2000 ble det bygd nytt akterspeil. Umoe i Haugesund hjalp med dokking og faglig assistanse. Vinteren 2003-04 ble det skiftet kjølbolter i samarbeid med Djupavåg Verft i Nordheimsund.

«Johanne Karine» har siden 2006 blitt drevet som en selvstendig enhet på Stiftelsen Haugesjøen. Vi går faste havnaturer, på tur med skoler og ungdom og turister eller andre grupper. Det er et overordnet mål å gjøre båten tilgjengelig for flest mulig barn, ungdom, turister og folk flest i Haugesund.

Stiftelsen Haugesjøen har siden 1981 drevet ungdomsarbeid i Haugesund. På «Johanne Karine» foregård det opplæring av ungdom på sjøen og med båten i opplag.