Jon Jonson Ædna (1835–1918)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Jon Jonson Ædna, òg kjend som Jon Jonsson Digranes (fødd 21. februar 1835 i Odda, død 24. juni 1918) var fotograf på Odda.

Han var son av Jon Jørgenson Digranes (1793-1874) og Marita Oddsdatter Eitrheim (1798-1857), og vart fødd på Digranes. I 1885 vart han gift med Anna Larsdotter Kvitno (1849-1911).

Han byrja i snikkarlære etter konfirmasjonen, og reiste seinare til Bergen for å gå i møbelsnikkarlære. Her lærte han også fotografering og kjøpte utstyr for å drive som fotograf. Leigde så hus på Apold og brukte ein naust-lem som atelier. Her dreiv han som portrettfotograf, og kvar søndag etter gudstenesta var han å finne på Almerket i Odda, der folk kunne bli fotografert. Fotograferte over heile Hardanger og i Røldal og Sunnhordland og driev med fotograferingen ved siden av å være gardbrukar på Ædna og møbelsnikkar, men fikk etter kvart større og større konkurranse og gav det tilslutt helt opp.

4-500 av hans plater er oppbevart i Bu MuseumRingøy, og kopiar finst i Hardanger Historielag sin samling hos redaktør Kolltveit i Odda.

Kjelder


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Jon Jonson Ædna (1835–1918) er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.
Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!